Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Canada

Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman test EK-defensie en EK-aanval tegen Canada

6 juni om 18:30
Laatste update: 6 juni om 06:31

Het Nederlands elftal trapt de oefencampagne voor het EK in Duitsland af met een interland tegen Canada. Bondscoach Ronald Koeman kan tegen de Canadezen nog niet beschikken over zijn gedroomde EK-middenveld en gaf bovendien aan zo veel mogelijk jongens minuten te gaan geven. Dit is de vermoedelijke opstelling voor het duel met Canada.

De verwachting is dat Oranje tegen de Canadezen met een 4-3-3-opstelling start. Dat lijkt ook het voorkeurssysteem te worden van Koeman op het EK, werd eerder al onthuld in Studio Oranje van VoetbalPrimeur.

Verbruggen nummer één

Één naam kan alvast met een dikke stift opgeschreven worden: die van Bart Verbruggen. De 21-jarige doelman krijgt tijdens het EK het vertrouwen van Koeman en speelt ook in de oefenwedstrijden tegen Canada en IJsland. Dat betekent dat Mark Flekken en Justin Bijlow zich, in die volgorde, voorlopig moeten schikken in hun rol.

EK-defensie

Tegen Canada zal de bondscoach eerst zijn beoogde defensie aan het werk willen zien. Naar verwachting beginnen Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk en Nathan Aké in de basis tegen de Canadezen. Later in het duel liggen er wellicht mogelijkheden voor een invalbeurt van bijvoorbeeld Daley Blind, Mickey van de Ven, Lutsharel Geertruida, Jeremie Frimpong of Stefan de Vrij. 

Kansen voor Veerman

Op het middenveld kan Koeman nog niet beschikken over zijn beoogde tandem Frenkie de Jong - Tijjani Reijnders. Eerstgenoemde is nog herstellende van een enkelblessure, terwijl de middenvelder van AC Milan zich pas na de wedstrijd tegen Canada bij de nationale ploeg voegt. Ook Teun Koopmeiners is er nog niet bij. Dat geeft de bondscoach wel de kans om Joey Veerman nog een keer aan het werk te zien. De middenvelder van PSV speelt waarschijnlijk op het middenveld met PSV-teamgenoot Jerdy Schouten en Koemans vertrouweling Georginio Wijnaldum.

Simons, Memphis, Gakpo

Voorin lijkt Koeman de voorkeur te geven aan Xavi Simons en Cody Gakpo op de flanken. Donyell Malen meldde zich pas later bij het Nederlands elftal en lijkt tegen Canada genoegen te moeten nemen met een eventuele invalbeurt. Memphis is de beoogde aanvalsleider van Oranje in de spits en krijgt vlak voor het EK de kans te laten zien hoe fit hij daadwerkelijk is. 

Vermoedelijke opstelling Oranje: Verbruggen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké; Schouten, Veerman, Wijnaldum; Simons, Memphis, Gakpo.