De lessen van Koeman:

De zes lessen van Koeman: Frenkie blijft een gok, Memphis kreeg een standje

5 juni om 15:00
Laatste update: 5 juni om 16:05

Ronald Koeman heeft gesproken: dit zijn de belangrijkste conclusies na de persconferentie voor de oefenwedstrijd Nederland - Canada, elf dagen voor EK-opener tegen Polen.

Verbruggen gaat keepen
Het hing al een tijdje in de lucht, maar vandaag maakte Koeman aan alle twijfels een einde: Bart Verbruggen is de nummer één onder de lat bij Oranje. De altijd nog maar 21-jarige sluitpost van Brighton & Hove Albion krijgt de voorkeur boven Mark Flekken en Justin Bijlow. "Degene die naast me zit, speelt", lachte Koeman. "Bart is de eerste keeper op het EK. Dat was voor mij al wel een aantal weken duidelijk."

Flekken is nummer twee
In een open gesprek met alle drie de doelmannen van Oranje is door Koeman de rolverdeling duidelijk gemaakt. Daar waar Verbruggen nummer één is, draagt Flekken op dit moment de titel van reservekeeper. Bijlow lijkt, als keeper nummer drie, normaal gesproken dus geen minuten te gaan maken op het EK. "Het zou kunnen dat er, in het kader van gezonde concurrentie, nog verandering in gaat komen", hield Koeman de deur wel op een kier. 

Iedereen gaat spelen
In de oefeninterlands tegen Canada en IJsland gaat Koeman zoveel mogelijk jongens minuten geven, liet hij doorschemeren. Dat wil overigens niet zeggen dat hij nog geen duidelijkheid heeft verschaft over zijn beoogde EK-opstelling. Dat heeft de bondscoach in de trainingen al deels laten blijken. In Studio Oranje van VoetbalPrimeur werd al duidelijk welke ideale elf Koeman in gedachten heeft en welk systeem de voorkeur krijgt in Duitsland. 

 

Koeman gokt nog altijd op Frenkie, Memphis goed bezig
Frenkie klaarstomen voor de EK-opener tegen Polen: het is nog steeds prioriteit nummer één van Koeman. Het herstel van de middenvelder loopt volgens plan, vertelde de bondscoach. Dat is maar goed ook, want een solide plan B lijkt Koeman nog niet te hebben. Een één-op-één-vervanger van Frenkie durft hij namelijk nog niet aan te wijzen. 

Zijn andere oogappel, Memphis, maakt een fitte indruk op Koeman. Toch beseft de bondscoach ook dat de aanvaller negentig minuten moet kunnen spelen om echt van waarde te kunnen zijn. Dat lijkt overigens wel goed te komen, want Koeman heeft tegen Canada of IJsland een volle wedstrijd in gedachten voor zijn aanvalsleider.

Malen en Memphis hebben geen punten gescoord
De bondscoach keek nog één keer terug op de verloren interland tegen Duitsland in maart. Maximilian Mittelstädt scoorde toen de gelijkmaker en dat wijt Koeman deels aan het matig positie kiezen van zijn aanvallers Memphis en Malen. Er zat geen woord Spaans bij de 'dat was dramatisch' die uit de mond van Koeman kwam. De bondscoach heeft daar de afgelopen dagen nadrukkelijk op gehamerd, zodat er op het EK duidelijk is wat er van iedereen wordt verwacht. Memphis mag dan wel een voorkeurspositie hebben, teamafspraken niet nakomen is not done

Praten, praten, praten
De keepers, verdedigers en middenvelders van Oranje hebben al met Koeman om tafel gezeten. De bondscoach hecht waarde aan goede communicatie tussen coach en spelers en wil dat in Duitsland de neuzen dezelfde kant opstaan. Het 'lastigste' verwachtingsgesprek van Koeman - dat met de aanvallers van Oranje - moet nog komen. Wie krijgt er nog slecht nieuws van de bondscoach? 

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alle nieuwtjes omtrent de Oranje-selectie!: