Premier League wil VAR behouden en clubs overtuigen

Premier League doet ultieme poging: 'Slechts vijf foutieve VAR-intercepties'

6 juni om 11:15

De Premier League heeft een poging gedaan om Engelse clubs ervan te overtuigen het VAR-systeem aan te houden, door onder meer met een verbeterplan te komen. Een motie van Wolverhampton Wanderes zorgde ervoor dat de VAR volgend seizoen mogelijk verdwijnt van het hoogste niveau van Engeland. Dan moeten veertien van de twintig Premier League-clubs akkoord gaan met het voorstel.

Wolves diende in mei een motie in. Donderdag, op de jaarvergadering in Harrogate, zal er gestemd worden over het afschaffen van de VAR in de Premier League. De competitieleiding van de Premier League is in ieder geval voorstander van de VAR en doet er alles aan om de clubs ook te overtuigen. Het afschaffen van de VAR zou 'nog honderd onjuiste beslissingen extra' opleveren volgens de competitieleiding.

In een poging de clubs het voorstel van Wolves te laten afwijzen, heeft de Premier League woensdag een 'VAR-verbeteringsplan' naar de clubs op het hoogste niveau gestuurd. Dat plan is in handen van meerdere Engelse media.

Eén hoofdstuk is gewijd aan de gevolgen van eventuele afschaffing van de VAR. De Premier League erkent dat er minder oponthoud zal zijn tijdens wedstrijden, maar benadrukt ook aanzienlijk dat er 'meer fouten gemaakt zullen worden'. Volgens de Premier League zijn er afgelopen seizoen 'slechts' vijf foutieve VAR-intercepties geweest en 105 goede. Het seizoen daarvoor stond de teller op elf tegenover 105. De gemiddelde vertraging per wedstrijd door toedoen van de VAR was afgelopen seizoen 63 seconden.

Daarnaast beweert de Premier League dat het afschaffen van de VAR 'potentieel schadelijk' voor het imago van de Engelse competitie is. 'Scheidsrechters zullen daardoor minder kansen krijgen in het Europese topvoetbal', klinkt het. Ook is in het rapport aandacht besteed aan verschillende verbeterpunten voor de VAR.

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal met Gouden Schoen-winnaar en voormalig topschutter Roy Makaay vanuit De Kuip, over Oranje, Bayern en Feyenoord!