Vijf conclusies: Koeman gokt, Oranje komt eraan

Vijf conclusies: Koeman gokt, Oranje komt eraan, zes zekerheidjes richting EK

6 juni om 23:25
Laatste update: 7 juni om 00:07

De EK-zomer van het Nederlands elftal is begonnen met een 4-0 zege op Canada. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies na een interessante avond in De Kuip.

Koeman gokt tien dagen voor EK
Van Daley Blind tot Memphis Depay en van Ryan Gravenberch tot Brian Brobbey: Koeman experimenteerde in De Kuip en koos voor een elftal vol verrassingen. Een B-team was het niet, want volgens de bondscoach stond een deel van zijn EK-basis aan de aftrap. Met de eindstand is uiteindelijk niets mis, maar zijn keuzes roepen wel de vraag op waarom Koeman de ultrakorte voorbereiding niet volledig gebruikt om zijn beoogde elftal te boetseren.

Voordelen worden zichtbaar
Onwennig, dat was Oranje in de eerste helft. Dat veranderde vroeg in de tweede helft. Na de openingstreffer van Memphis Depay ging de voet van de rem. De nieuwe speelwijze en formatie - 'een soort 4-2-3-1', aldus Koeman - staan nog niet als een huis, maar de voordelen werden wel zichtbaar. Oranje heeft heel wat klasse, en dat nog zonder Nathan Aké, Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners, Tijjani Reijnders, Cody Gakpo en Xavi Simons.

Frimpong solliciteert naar basisplaats
Wie ook niet speelde, was Denzel Dumfries. Hij zal zich lichtelijk zorgen maken richting de EK-ouverture tegen Polen op 16 juli in Hamburg. Jeremie Frimpong maakt immers een groot EK-statement in De Kuip. Hij gaf een prachtige assist op Memphis Depay en stuurde Alphonso Davies, toch geen misselijke speler, terug naar Canada bij zijn goal voor de 2-0. Kijk niet gek op als de uitblinker van Bayer Leverkusen straks een basisplaats opeist. Als wingback of rechtsbuiten.

Modepolitie achtervolgt Memphis
Terwijl Memphis aftrapte voor Nederland - Canada, ging het in veel huiskamers over heel andere zaken dan de wedstrijd. Punt van discussie bij de modepolitie: de haarband van de Oranje-vedette. Alsof hij rechtstreeks vanaf Roland Garros of uit de NBA Playoffs is komen lopen. Het is allemaal bijzaak. En wat het vooral aantoont: de EK-koorts is aan het stijgen. Memphis brak de ban met zijn 45ste interlandgoal en kan het EK van Oranje maken of breken.

Zes zekerheidjes richting EK
Maandagavond, opnieuw in De Kuip, is de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal. IJsland is dan de tegenstander. De kans is groot dat Koeman dan voor meer spelers gaat kiezen die ook aan de aftrap verschijnen in Hamburg tegen Polen. Zes internationals lijken voor die wedstrijd in elk geval zeker van een basisplaats: Bart Verbruggen, Virgil van Dijk, Nathan Aké, Lutsharel Geertruida, Tijjani Reijnders en Memphis Depay. Koeman heeft de rest in zijn hoofd, twijfelt nog over twee of drie posities, maar geeft nog weinig prijs...