Opta berekent EK-kansen Oranje

Databureau Opta berekent: zoveel kans maakt Oranje op de EK-winst

7 juni om 11:48
Laatste update: 7 juni om 13:18

Volgens databureau Opta heeft Oranje een kans van 5,1 procent op de EK-titel. De kans is erg groot dat het Nederlands elftal door de poulefase heen komt, maar dat de ploeg van Ronald Koeman uiteindelijk zal stranden in de kwartfinales.

Opta simuleerde het EK 10.000 keer om de EK-kansen van alle landen te berekenen. Engeland won 19,9 procent van de gesimuleerde toernooien. De Engelsen worden op de voet gevolgd door Frankrijk met 19,1 procent. Pas na Duitsland, Spanje en Portugal komt Nederland aan bod. Oranje won 5,1% van de simulaties van Opta. Dit is vergelijkbaar met Italië (5 procent) en België (4,7 procent).

In bijna de helft (45,8 procent) van alle simulaties strandde het Nederlands elftal in de kwartfinales van de EK, terwijl Oranje in bijna een kwart van de gevallen het tot de halve finales wist te schoppen. In ruim tien procent van de simulaties haalde het Nederlands elftal de eindstrijd van het EK.

Voorafgaand aan het EK van 2022 kregen finalisten Engeland en Italië respectievelijk 5,2 en 7,6 procent kans om de eindzege te pakken op het EK. Frankrijk werd destijds gezien als de grote favoriet, maar zij werden in de achtste finales door Zwitserland uitgeschakeld na strafschoppen. Bij het afgelopen WK zat Opta meer in de juiste richting. Finalisten Argentinië en Frankrijk waren na Brazilië de favorieten op de eindzege.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: