Geelen: 'Dan komt het snel goed met Ajax'

Geelen enthousiast over nieuwe voetbal-as Ajax: 'Veel gaat goed'

8 juni om 21:58

Menno Geelen legt uit waarom hij zichzelf niet als de nieuwe algemeen directeur van Ajax ziet. Hij vervult de functie op interim-basis, maar wil straks weer verder als commercieel directeur in de Johan Cruijff Arena.

"Ik vind het natuurlijk hartstikke fijn dat mensen vragen of ik het vast wil doen", zegt Geelen in de Pak Schaal Podcast. "Maar in mijn ogen is het goed als de hoogste directeur van Ajax een voetbalachtergrond heeft. Niet zozeer om de club bedrijfsmatig te besturen, maar om ook mee te kijken met de technische mensen en ze voetbalinhoudelijke vragen te stellen. Het is een pre als iemand ook technische vragen kan stellen", stelt hij.

Geelen merkte bovendien wat Edwin van der Sar teweeg bracht voor Ajax. "Ik werd parttime fotograaf", lacht hij. "Als je met Edwin binnenkwam, gingen mensen zich aan Edwin voorstellen. Ze luisteren toch naar hem. Ik heb nooit gezegd dat je als oud-speler een voetbalclub kan besturen, maar ik vind het wel een pre als iemand dat heeft. Ik denk dat er als boegbeeld en qua voetbalkennis betere mensen zijn dan ikzelf. Ik zie mezelf liever weer een stapje terug doen en zie het ook echt als een interim-functie."

Geelen: 'Veel dingen gaan nu goed bij Ajax'

Voor zover Geelen het kan beoordelen, is hij wel enthousiast over de nieuwe technische mensen bij Ajax. Technisch directeur Alex Kroes, directeur voetbal Marijn Beuker en hoofdscout Kelvin de Lang moeten de crisis bezweren. "Zij worden ondersteund door Danny Blind en Louis van Gaal. Vorig jaar kwam de trainer natuurlijk laat. Farioli en Vos zijn er nu al. Dus ik heb wel het gevoel dat heel veel dingen goed gaan."

"Met Farioli praat ik niet over voetbalinhoudelijke dingen, maar hij geeft op andere vlakken een goed gevoel af", vervolgt Geelen. "Ik heb wel het gevoel dat het in de voetbal-as goed staat en dat geeft me vertrouwen dat het volgend seizoen een stuk beter zal gaan dan dit jaar."

Ajax loopt wel voor het tweede jaar op rij de Champions League mis, waardoor de portemonnee minder goed gevuld is. "Maar we hebben recentelijk in het seizoen 2017/2018 een dramatisch jaar gehad, waarbij we in de voorrondes al uitgeschakeld werden in Europa. Het kan daarna ook weer relatief snel goedkomen door eigen jeugd in te passen, gerichte aankopen te doen, de Ajax-filosofie weer neer te zetten. Dus daar heb ik wel vertrouwen in."