VP spreekt Mwene over Nederland - Oostenrijk

Mwene treft vrienden Gakpo en Simons: 'Oranje heeft spelers van wereldklasse'

25 juni om 13:10
Laatste update: 25 juni om 13:10

In een driedelige EK-serie neemt VoetbalPrimeur telkens één van de EK-tegenstanders van het Nederlands elftal onder de loep. Wat kan Oranje verwachten? Waar moet bondscoach Ronald Koeman zich op instellen? Na Pawel Bochniewicz en Edouard Duplan is het de beurt aan voormalig PSV'er Phillipp Mwene, anno 2024 linksback van FSV Mainz én Oostenrijk

Op 25 juni is het zover. Dan speelt Oranje de laatste groepswedstrijd op het EK in Duitsland. Na ontmoetingen met Polen (1-2) en Frankrijk (0-0) is het Olympiastadion in Berlijn het decor voor het duel met Oostenrijk. "Nederland is een heel sterk team, met op elke positie spelers van wereldklasse. Ik kijk er heel erg naar uit", vertelt Mwene aan VoetbalPrimeur. 

Detailkoning Rangnick
Mwene streek in de zomer van 2021 neer bij PSV. Roger Schmidt haalde hem naar Eindhoven, waar hij geen kampioen werd, maar wél twee keer de KNVB Beker wist te winnen. Tijdens zijn PSV-periode debuteerde hij voor Oostenrijk. Blessureleed zorgde ervoor dat hij even uit beeld verdween, maar toen Ralf Rangnick in mei van 2022 aan het roer kwam te staan, zag hij in de veelzijdige back meteen een belangrijke schakel. Mwene werd basisspeler, speelde vrijwel alle EK-kwalificatiewedstrijden en verscheen ook aan de aftrap tegen Frankrijk en Polen. "Rangnick is een echte leider", vertelt hij over de oud-trainer van Manchester United. 

"Hij is extreem gedetailleerd in zijn analyses voor en na de wedstrijd", vervolgt de inmiddels dertigjarige Mwene. "We weten altijd precies wat we kunnen verwachten en wat onze speelwijze is. Hij heeft het hele Red Bull-systeem gebouwd bij Salzburg en Leipzig. Hij is verantwoordelijk voor de speelwijze met constante en snelle omschakelmomenten. Dat is echt zijn stijl, en zo proberen wij ook te spelen."

Rangnick peinst tijdens Zwitserland - Oostenrijk op 8 juni 2024 (1-1)

Een dergelijke speelstijl vergt herhaling. Het implementeren ervan kan als bondscoach nog weleens lastig zijn, aangezien je de spelersgroep niet al te vaak bij elkaar hebt. Toch slaagde Rangnick daar bijzonder snel in. "De implementatiefase ging heel erg snel. We hadden een trainingskamp in Marbella. Daar hadden we een paar dagen om elkaar te leren kennen, en om over zijn speelwijze te leren. Dat werd al heel snel duidelijk. Daarna hebben we ons dat meester gemaakt op de trainingen."

Plankgasvoetbal
Mwene, tegen Polen goed voor een assist op Feyenoorder Gernot Trauner, mag zich met recht een basisspeler noemen. Als linksback, een positie die hij onder Schmidt en Ruud van Nistelrooij ook bij PSV bekleedde, dendert hij over de linkervleugel. "Ik kom uit de jeugd van Stuttgart. Daar was een vergelijkbare filosofie. Ik vind het heel fijn om hoog druk te zetten en de tegenstander vanaf moment één stress te bezorgen."

Mwene voelt zich senang bij de spelopvatting van Rangnick. "Hij verlangt van zijn fullbacks dat ze veel intensiteit op de mat leggen. Veel rennen, veel opschuiven van de ene naar de andere kant. Als we aan mijn kant drukzetten moet ik heel hoog gaan staan. Het is een beetje hoe PSV speelde toen Roger Schmidt er nog zat."

Dat Rangnick de Oostenrijkse sleutel heeft gevonden, is een understatement. Das Team eindigde in de EK-kwalificatiepoule met België, Zweden, Azerbeidzjan en Estland als tweede. Van de acht wedstrijden werden er zes gewonnen. Alleen België werd niet verslagen. In aanloop naar het EK werden Duitsland (2-0) en Turkije (6-1) geklopt, en op het EK verloor het maar net van Frankrijk, terwijl Polen met 1-3 verslagen werd. Momentopnames, of een daadwerkelijke indicatie van de kracht die Oostenrijk heeft? "Waarschijnlijk hadden zij niet hun beste dag, maar misschien hebben wij dat juist veroorzaakt door zo te spelen."

David Alaba en Mwene na Polen - Oostenrijk op 21 juni 2024 (1-3)

"Veel teams zijn verrast als ze tegen ons spelen", analyseert de back. "In de analyse zien ze dat we hoog drukzetten. Andere landen denken dat ze daar wel onderuit kunnen voetballen, maar als ze dan tegen ons spelen hebben ze het echt heel erg zwaar." Waar Rangnick aan het begin van zijn termijn nog weleens tegen een nederlaag aanliep, gebeurt dat nu nauwelijks meer. "Na die wedstrijden hadden we al snel door waartoe wij in staat zijn. Nu hebben we vertrouwen in elkaar. Iedereen weet wat hij moet doen. We zijn écht gegroeid."

Topmiddenvelders van Oostenrijk
Een blik op de selectie leert dat het leeuwendeel van de Oostenrijkse spelers actief is in Duitsland. Veelal bij topteams. "De pressing en de intensiteit is een van onze grootste wapens, maar ook de diversiteit in ons middenveld. Spelers als Marcel Sabitzer (Borussia Dortmund) en Konrad Laimer (Bayern München) kun je echt overal neerzetten. Op elke positie zullen ze presteren. Ook ik kan zowel links als rechtsback spelen. Dat geeft de coach de mogelijkheid om veel te schuiven, waardoor we minder voorspelbaar zijn voor de tegenstander."

Of het Mwene en co. lukt om ook Oranje dinsdagavond op het verkeerde been te zetten, moet nog blijken. De oud-PSV'er kent het Nederlandse voetbal meer dan goed. "Ik dacht meteen: hopelijk zie ik wat van mijn oude teamgenoten, zoals Cody en Xavi. Maar natuurlijk, het is de zwaarste groep op het EK. Ook Polen is een goed team. Het gaat heel taai worden. Nederland is erg sterk en heeft op elke positie spelers van wereldklasse. Ik kijk er heel erg naar uit", aldus Mwene. "Natuurlijk weten we dat Frankrijk het beste team ter wereld heeft, maar je moet zo'n toernooi ingaan met het gevoel dat je iedereen kan verslaan."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje vanuit Berlijn!