De ideale elf van De Boer: 'Tegen Polen kan je niet om dé held van Oranje heen'

De ideale elf van De Boer: 'Tegen Polen kan je niet om dé held van Oranje heen'

16 juni om 11:00
Laatste update: 16 juni om 11:00

Het Nederlands elftal bereidt zich voor op de wedstrijd tegen Polen. Ronald de Boer, tijdens dit EK analist en rapporteur van VoetbalPrimeur, laat zijn licht schijnen over de opstelling van Oranje. De 67-voudig international stapt in de schoenen van bondscoach Ronald Koeman en stelt zijn favoriete elf samen voor de eerste wedstrijd van Nederland.

Na twee ruime overwinningen in de oefenpotjes tegen Canada (4-0) en IJsland (4-0) lijkt Nederland klaar voor het toernooi in Duitsland. In Hamburg begint Oranje aan het EK-avontuur met de groepswedstrijd tegen Polen, dat in de voorbereiding vertrouwen tankte met zeges op Oekraïne (3-1) en Turkije (2-1). Er wacht dus gelijk een serieuze test, ziet ook De Boer. 

Wat betreft de doelman van Oranje ligt de EK-analist van VoetbalPrimeur op één lijn met Koeman. De 21-jarige Bart Verbruggen staat ook in het favoriete elftal van De Boer onder de lat en mag het tegen Polen voor het echie laten zien. "In de linie ervoor moet Dumfries op rechts spelen, want je kunt simpelweg niet om hem heen. Het is dé held van het Nederlands elftal, dus ik zou hem zeker opstellen."

'Ik vind Blind iets bekwamer dan Aké'

In het centrum van de defensie reserveert De Boer een plekje voor Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk. Op links kiest hij niet voor Nathan Aké, Micky van de Ven of de pas aangesloten Ian Maatsen, maar voor routinier Daley Blind. "Dat zeg ik omdat ik wil dat Dumfries in balbezit hoger op het veld staat, waardoor Blind in de 'Girona-opstelling' komt als halve linksback, halve linker centrale verdediger. Tegen Polen verwacht ik dat we meer balbezit hebben en in de driemansverdediging die dan ontstaat, acht ik Blind net iets bekwamer dan Aké. Hij speelt elke bal naar dezelfde kleur en durft de bal tussen de linies te leggen." 

De Ligt is de aangewezen persoon om als kompaan van aanvoerder Van Dijk te fungeren, meent De Boer. "Helemaal als je in balbezit met drie man achterin speelt, al kunnen Nathan Aké en Stefan de Vrij daar ook prima uit de voeten. De combi De Ligt en Van Dijk is bij standaardsituaties natuurlijk wel supergevaarlijk."

'Schouten past op het huis, Veerman zet de lijnen uit'

Daar waar er in de verdediging veel smaken zijn om uit te kiezen, is dat op het middenveld van Oranje niet het geval. Mede door het late wegvallen van Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners ligt daarom een basisplaats voor Joey Veerman in het verschiet. De Boer zou hem vergezellen met zijn maatje van PSV, Jerdy Schouten. "Die zijn echt op elkaar ingespeeld. Schouten kan mooi op het huis passen, terwijl Veerman de lijntjes uitzet. Dat kan hij prima, dat heeft hij tegen IJsland laten zien."

Tijjani Reijnders is de volgende naam op het whiteboard van De Boer. "Op tien zou ik niet met Georginio Wijnaldum spelen, maar voor Reijnders gaan. Die heeft zo'n fantastisch seizoen gespeeld bij AC Milan en bij het Nederlands elftal heeft hij het ook goed gedaan. Ik zie geen reden om tegen Polen niet met hem te spelen."

Omdat De Boer graag een opkomende Dumfries ziet, kiest hij voor Donyell Malen op rechtsvoor. "Hij moet dan wel een beetje naar binnen spelen. Malen heeft namelijk veel diepgang en dat heb je tegen Polen wel nodig. Dat doet Malen toch wat meer dan bijvoorbeeld Xavi Simons. Op links zou ik Cody Gakpo opstellen en in de spits staat uiteraard Memphis Depay."

Oranje begint EK met zege

De Boer voorziet een mooi toernooi voor de aanvalsleider van Oranje. "Ik verwacht veel van hem. Die zweetband is natuurlijk een beetje aandachttrekkerij, maar het werkt wel. Heel Nederland heeft het erover en ik moet er wel een beetje om lachen. Het wakkert de Oranjekoorts wel lekker aan." 

Oranje gaat het tegen Polen lastiger krijgen dan men verwacht, besluit De Boer. "Ze hebben de oefenwedstrijden tegen Turkije en Oekraïne gewonnen. Dat zijn geen koekenbakkers, dus ik verwacht dat het een lastige wedstrijd wordt. Ik hou het bij een 0-1 overwinning voor Nederland. En wie er gaat scoren? Cody Gakpo."

De favoriete opstelling van Ronald de Boer

De ideale elf van De Boer tegen Polen: Verbruggen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind; Schouten, Veerman, Reijnders; Malen, Memphis, Gakpo.