Bijzondere uithaal Ronaldinho naar Braziliaans elftal

Ronaldinho dient 'ontslag' in: 'Nog nooit zo slecht gezien, ik ga niet kijken'

15 juni om 17:20

Ronaldinho slaakt een bijzondere hartekreet: hij geniet niet langer van het Braziliaanse elftal en heeft besloten om niet te kijken naar de Copa América. Dat deelt de voormalige ster van FC Barcelona via sociale media.

Het is een opmerkelijk statement van Ronaldinho, tien dagen voor de start van het eindtoernooi. 'Dit is het mensen, het is genoeg', begint de technicus, die zelf 97 interlands speelde en in 2002 het WK won. 'Dit is een verdrietig moment voor iedereen die van Braziliaans voetbal houdt. Het wordt steeds moeilijker om de energie te vinden om te kijken. Het is vermoedelijk één van de slechtste teams in jaren. Er zijn geen respectabele leiders, alleen gemiddelde spelers voor de meerderheid.'

Ronaldinho steekt openlijk de lont in het Braziliaanse kruitvat. Er is al langer kritiek op de Goddelijke Kanaries, die niet meer lijken te beschikken over een onuitputtelijke bron aan sterren. Spelers als Vinícius Júnior, Rodrygo, Lucas Paquetá en Bruno Guimarães lijken deze zomer de kar te moeten trekken op de Copa América. 'Ik volg het voetbal sinds ik een kind was, lang voordat ik er zelf aan dacht voetballer te worden. Ik heb nog nooit zo'n slechte situatie gezien als nu. Er is een gebrek aan liefde voor het shirt, aan pit en het belangrijkste van alles: aan voetbal.'

'Ik herhaal: onze prestaties zijn één van de slechtste die ik ooit heb gezien. Het is zo zonde. Daarom dien ik mijn 'ontslag' in, ik zal niet kijken naar de Copa América en ook de overwinningen niet vieren', besluit Ronaldinho. 

Brazilië speelde donderdag met 1-1 gelijk tegen de Verenigde Staten in een oefenwedstrijd. Op 25 juni speelt de Seleção zijn eerste duel op de Copa América, tegen Costa Rica. Paraguay en Colombia zijn de andere tegenstanders in de groep.