Van Basten opnieuw kritisch op 'onmisbare' Van Dijk: 'Daarin niet ontwikkeld'

Van Basten en Stentler verschillen van mening: 'Hij zit toch in heel andere fase?'

15 juni om 23:51

Marco van Basten vindt dat Virgil van Dijk onmisbaar is voor het Nederlands elftal, maar toch blijft de voormalig Ballon d'Or-winnaar kritisch. Zo vindt Van Basten dat de captain van Oranje nog meer ballen vooruit kan spelen.

Van Basten heeft in het verleden vaak kritiek geleverd op Van Dijk. Zo trok San Marco de leiderschapskwaliteiten van Van Dijk al eens in twijfel. Bij de NOS wordt Van Basten nu gevraagd of Van Dijk onmisbaar is voor Oranje, waarna een bevestigend antwoord volgt. "Ja, hij is absoluut dé aanvoerder, de beste verdediger die we hebben en ook de meest geroutineerde speler van het team."

Toch levert Van Basten ook weer kritiek. "Hij zou daarbij alleen voorop in de strijd moeten gaan, ook in het leidinggeven en initiatief nemen met de bal voorwaarts spelen en niet alleen maar zijwaarts. Nee, ik vind niet dat hij dat ontwikkeld heeft. Ik hoop dat hij dat volgend jaar beter gaat doen onder Slot, ik laat me graag positief verrassen. Zijn lange bal is ook goed, dat heeft hij altijd in zich gehad. Ik bedoel alleen meer het uitspelen van mensen achterin, om naar voren te komen."

Tafelgenoot Leonne Stentler is het niet helemaal eens met Van Basten. "Hij zit toch in een hele andere fase dan toen die kritiek er was? Toen kwam hij terug van een kruisbandblessure en was hij meer bezig met zijn oude vorm hervinden, van zijn beste jaren bij Liverpool. Ik denk dat hij afgelopen seizoen een goed seizoen heeft gedraaid bij Liverpool. We hebben echt een goede defensie en daar is hij de leider van. Ik vind hem echt in een goede fase zitten."