Koeman sorteert voor op Oranje-wissel

Koeman sorteert voor op Oranje-wissel: 'Je hebt starters en finishers'

16 juni om 14:35

Ronald Koeman verheugt zich op de eerste EK-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Polen. De bondscoach heeft naar eigen zeggen geen speciale truc uitgehaald om de Oranje-spelers nog eens extra te motiveren.

"Nee, ik ben niet zo van de trucjes. We hebben een goede voorbereiding gehad. Nu gaat het om de punten. Dan moet je doen waar je constant over gesproken hebt, je moet rustig zijn en de basisprincipes van het voetbal op een goede wijze uitvoeren. Dan denk ik dat het wel goedkomt", zegt Koeman tegen de NOS.

De Oranje-keuzeheer haalde zich deze week de woede van de Poolse bondscoach Michal Probierz op de hals door zich af te vragen of Robert Lewandowski wel echt zou ontbreken. Hoewel de Poolse ster niet in de basis staat tegen Hamburg, deed hij wel mee aan de warming-up. Koeman laat het rustig op zich afkomen. "Dat maakt niet uit. Iedereen doet wat hij denkt wat goed is. Ze hebben een aantal wijzigingen. Maar nogmaals, daar heb ik verder geen invloed op."

Nederland treedt daarentegen in de exact dezelfde formatie aan als tegen IJsland. "Ik heb niet meer getwijfeld in de laatste week, na de tweede oefenwedstrijd, om het anders te doen vandaag", erkent Koeman, die daarmee definitief terugkeert naar een 4-3-3 formatie. 5-3-2 is voorlopig van de baan. "Ik had voor mezelf en met de staf wel bepaald dat we naar vier verdedigers wilden. Omdat ik vind dat het ook vanuit de eerste periode goed is gegaan. We hebben er de spelers voor. Je kunt altijd nog schakelen, maar dit is wel het basisidee."

Het middenveld van Oranje bestaat uit Jerdy Schouten, Joey Veerman en Tijjani Reijnders, die nog weinig ervaring hebben op internationaal niveau. "Maar ik heb daar niet meer aandacht aan besteed dan aan andere posities. Ook omdat het spelers zijn die bij hun clubs een dusdanige ontwikkeling hebben doorgemaakt. Maar het is ook logisch als je zes middenvelders mist door blessures, dat er spelers in beeld komen die weinig interlands hebben gespeeld. Om die ervaring te krijgen moeten ze gaan spelen."

Meerwaarde in PSV-duo

Het PSV-duo is bovendien goed op elkaar ingespeeld. "Dat is een koppeltje dat elkaar goed kent en dagelijks met elkaar werkt. Ze kunnen elkaars kwaliteiten goed inschatten, dat is wel een meerwaarde." Wat Koeman ook als meerwaarde ziet zijn de opties op rechts. Denzel Dumfries en Xavi Simons starten, maar hij heeft onder meer Lutsharel Geertruida en Jeremie Frimpong achter de hand. "Ieder team heeft starters en finishers. Die heb je ook nodig. We hebben een heel goede bank. Dat is ook een meerwaarde voor een elftal en voor mij.”