Spelersrapport Oranje na duel met Polen

Oranje op rapport: één uitblinker en één onvoldoende, gouden wissel Koeman

16 juni om 16:52

Het Nederlands elftal heeft zijn eerste wedstrijd op het EK winnend afgesloten. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman versloeg Polen dankzij supersub Wout Weghorst met 1-2. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Bart Verbruggen - 7,5: in zijn eerste wedstrijd op een eindtoernooi moest Verbruggen al na zestien minuten vissen. De sluitpost kon weinig aan de tegentreffer doen. Een aantal keer moest hij zich onderscheiden en dat deed hij met verve, onder andere diep in de slotfase. Bovendien straalt Verbruggen rust uit onder de lat van Oranje.

Denzel Dumfries - 6: bij de tegentreffer liet Dumfries zich te makkelijk kloppen in de lucht. Op zijn drive naar voren valt niets aan te merken, alleen zocht Oranje het tegen Polen veelal over links. Dumfries kwam beduidend minder in het spel voor dan tegen IJsland.

Stefan de Vrij - 6,5: de rots in de branding bij Oranje kwam aanvankelijk weinig in de problemen, maar moest halverwege de tweede helft flink aan de bak. De Vrij hield zich staande in het hart van de defensie, maar zal de hete adem van Matthijs de Ligt en Lutsharel Geertruida voelen.

Virgil van Dijk - 7: net als Verbruggen debuteerde Van Dijk op een EK. De aanvoerder zette de lijnen uit en was nadrukkelijk aanwezig. Het is kraakhelder dat Van Dijk uiterst belangrijk is voor Nederland.

Nathan Aké - 8: de vice-aanvoerder van Oranje is bijna op geen foutje te betrappen. Aké speelde als linksback voornamelijk op safe, maar was van groot belang bij de cruciale 1-2 van Weghorst.

Jerdy Schouten - 6,5: niet veel mensen hadden Schouten voorafgaand aan het toernooi een basisplek gegeven, maar door de vele blessures is hij de controleur van Oranje. De PSV'er deed het aan de bal meer dan prima. In de tweede helft raakte hij met zijn collega-middenvelders wel de grip op het Poolse middenrif voor een periode kwijt.

Joey Veerman - 5: veel ogen waren gericht op Veerman, die zichzelf - en mede door de blessure van Frenkie de Jong - in de basis heeft geknokt. De middenvelder kon de verwachtingen niet waarmaken. Veerman bracht te veel risico en zijn spel en leed te vaak onnodig balverlies.

Tijjani Reijnders - 6,5: met zijn loopacties achter de laatste lijn van Polen was Reijnders een plaag voor de tegenstander. De aanvallende middenvelder miste een aantal keer het fortuin om zijn eerste EK-goal te maken.

Xavi Simons - 5,5: aan de wil ligt het zeker niet, maar Oranje en Simons blijft een ongelukkig huwelijk. De spelmaker voelt zich op de rechterflank niet senang en komt op die positie niet tot zijn recht. Hoewel hij zijn hele wedstrijd druk bezig was, ook om ruimte te maken voor Dumfries, kon hij zijn stempel weer niet drukken.

Memphis Depay - 6: Memphis speelde niet groots, wel was niet voor het eerst zichtbaar dat hij een grote waarde heeft voor dit Oranje. De spits creërde de nodige kansen, maar miste het geluk in de afronding. Hij blijft zodoende op 45 interlandgoals staan.

Cody Gakpo - 7: de maker van de gelijkmaker was de meest dreigende speler in het Volksparkstadion. Gakpo maakte directe opponent Frankowski het leven vooral voor rust zuur met fraaie dribbels. Na rust kwam de aanvaller minder in het spel voor.

Invallers
Donyell Malen - x: kwam na 62 minuten in de ploeg voor Simons en speelde tekort voor een beoordeling.
Georginio Wijnaldum - x: kwam na 62 minuten in de ploeg voor Veerman en speelde te kort voor een beoordeling.
Wout Weghorst - x: kwam na 81 minuten in de ploeg voor Memphis, maakte de winnende goal, maar speelde tekort voor een beoordeling.
Jeremie Frimpong - x: kwam na 81 minuten in de ploeg voor Gakpo en speelde tekort voor een beoordeling.
Micky van de Ven - x: kwam na 87 minuten in de ploeg voor Aké en speelde tekort voor een beoordeling.

Ronald Koeman - 7,5: zijn debuut als bondscoach op een eindtoernooi werd dankzij een heldenrol van Weghorst omgezet in een overwinning. Koeman koos voor dezelfde elf namen als tegen IJsland en dat leek aanvankelijk goed uit te pakken. Nadat Polen gevaarlijker werd, zorgde de keuzeheer voor een gouden wissel door Weghorst in te brengen.

Matchday! Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: