Roemenië begint EK met klinkende zege op Oekraïne

Roemenië haalt uit en begint EK met klinkende zege op Oekraïne

17 juni om 16:51

Roemenië heeft korte metten gemaakt met Oekraïne in de eerste EK-wedstrijd van groep E. De Roemenen bleken te stug voor de Oekraïners en sloegen aan de andere kant met fraaie goals toe: 3-0.

Van Oekraïne werd op voorhand het nodige verwacht. Het door oorlog geteisterde land beschikt onder meer over Real Madrid-keeper Andriy Lunin, Arsenal-vleugelverdediger Oleksandr Zinchenko, Chelsea-buitenspeler Mykhaylo Mudryk en La Liga-topscorer Artem Dovbyk. Roemenië hield de rijen in de openingsfase echter vakkundig gesloten en gaf geen kansen weg.

De Roemenen bleken bovendien uiterst effectief. Een foutje in de opbouw van Lunin werd meteen afgestraft. Nicolae Stanciu schoot hard en fraai in de kruising: 1-0. Oekraïne kwam bijna met een snel antwoord, maar na een voorzet van Mudryk ging de bal via een Roemeense verdediger over. Ondertussen kwam Roemenië er steeds vaker gevaarlijk uit na de openingstreffer. Stanciu was voor rust zelfs heel dicht bij de 2-0, maar hij raakte de lat.

In de tweede helft verdubbelde Razvan Marin alsnog de score. Lunin zag het afstandsschot van de ex-Ajacied ongelukkig onder zich door gaan. Een paar minuten later was Roemeniële helemaal in extase. Oekraïne was niet bij de les bij een hoekschop en Denis Dragus werkte van dichtbij binnen. 

Oekraïne slaagde er maar niet in om tot goed uitgespeelde kansen te komen. Ook een schot van afstand van Georgiy Sudakov bood geen soelaas, want doelman Florin Nita pareerde. In de slotfase kreeg Mudryk de bal niet op doel vanuit een lastige, maar kansrijke positie en Ruslan Malinovskyi lobte de bal op de bovenkant van de lat. Zodoende bleef het bij 3-0.

In dezelfde poule komt België later op de dag in actie tegen Slowakije. De aftrap in Frankfurt is om 18.00 uur.