Turkije verslaat Georgië na wondergoal Güler

Güler doet historische goal Mikautadze teniet: Turkije wint na voetbalgevecht

18 juni om 19:56
Laatste update: 19 juni om 10:24

Turkije heeft dinsdag in een prachtig voetbalgevecht op het EK gewonnen van Georgië. In de stromende regen in Dortmund werd het 3-1 door een prachtig doelpunt van wonderkind Arda Güler.

Voor de wedstrijd deden zich een aantal calamiteiten op in het Signal Iduna Park in Dortmund. Zo moest er met man en macht gewerkt worden aan het wegwerken van de enorme regenbuien die het stadion teisterden. Daarnaast gingen de fans van Georgië en Turkije nog met elkaar op de vuist. Uiteindelijk kon de wedstrijd met Orkun Kökcü in de basis alsnog op tijd beginnen.

Het stadion zat helemaal vol met Georgische, maar voornamelijk Turkse fans die hun ploegen vanaf minuut één vooruit schreeuwden. Dit was ook te zien in het spel want Turkije begon heel fel aan de wedstrijd. Dit resulteerde in veel kansen en ook in een snelle goal. Na 25 minuten nam Mert Müldür een afzwaaiende bal op de volley en schoot hij heerlijk raak. Nog geen minuut later was het weer raak voor Turkije, maar die goal van Kenan Yildiz werd afgekeurd.

Historische Mikautadze

Na de goal leek Turkije echter iets gas terug te nemen en dat was tegen dit Georgië geen slimme keuze. De EK-debutant leefde helemaal op en nam het initiatief volledig in handen. Het zorgde na 32 minuten spelen zelfs voor de eerste EK-goal ooit van Georgië. Ajax-flop Georges Mikautadze zorgde voor een unicum. Met zijn gelijkmaker schreef hij geschiedenis voor het land.

Wondergoal Güler

De eerste helft was er één vol met kansen en een moordend tempo, maar het tweede bedrijf begon iets rustiger. Na zo’n zestig minuten spelen kwamen er echter weer enorme kansen voor beide ploegen. Paal en lat werden geraakt, maar uiteindelijk stond het Turkse wonderkind Arda Güler op. Met een wonderschone knal van afstand krulde hij de tweede goal binnen en liet hij het stadion ontploffen.

Georgië kreeg in de slotfase nog enorme kansen, maar een goal van de EK-debutant kwam er niet meer. Turkije scoorde nog wel, nadat de keeper van Georgië mee naar voren ging. Kerem Aktürkoglu kon in leeg doel de 3-1 maken. EK-debutant Georgië won weliswaar niet, maar de ploeg mag trots zijn op het sterke spel dat het land liet zien. Dinsdag om 21:00 uur spelen Portugal en Tsjechië als andere landen uit deze poule hun eerste groepsduel van dit EK.