Van Hecke over Verbruggen bij Oranje en Brighton

Van Hecke ziet teamgenoot uitblinken op EK: 'Zag opluchting bij Aké en Dumfries'

19 juni om 08:25
Laatste update: 19 juni om 08:27

Jan Paul van Hecke is vol lof over Bart Verbruggen. De twee Nederlanders spelen samen bij Brighton & Hove Albion, terwijl laatstgenoemde momenteel actief is op het EK als eerste doelman van het Nederlands elftal. De sluitpost kreeg recent wat kritiek te verwerken, maar Van Hecke kan zich daar totaal niet in vinden.

"In wedstrijden zijn er altijd momenten dat je het als team even zwaar hebt. Voor een verdediger is het prettig te weten dat een kans weggeven niet automatisch een tegengoal betekent", vertelt Van Hecke aan De Telegraaf. "Je zag ook de opluchting bij Nathan Aké en Denzel Dumfries, nadat zij tegen Polen een bal van richting veranderden en Bart die schoten met een katachtige redding onschadelijk maakte", verwijst hij naar het EK, waarop Verbruggen momenteel acteert.

Gevraagd naar zijn kwaliteiten, weet Van Hecke als geen ander wat hij aan de doelman, die hij al sinds de jeugd van NAC Breda kent, heeft. "Hij is een heel allround keeper met weinig zwakke plekken. Hij straalt rust uit, voetbalt geweldig goed mee en heeft een knappe reflex. Daarnaast – en dat moet hij bij Brighton – keept hij vooruit, waardoor alle diepe ballen van de tegenstander voor hem zijn. In het meevoetballen varieert hij goed in de lange en de korte pass. En ik vind hem goed bij corners en in de lucht."

Dat laatste is juist iets waar Verbruggen recent kritiek op kreeg. "Die man is totaal onvoldoende voor zijn goal en met hoge voorzetten", stelde Johan Derksen bij Vandaag Inside Oranje. Van Hecke kan zich niet vinden in de woorden van Derksen. "Ik vind Bart juist heel sterk bij voorzetten, ook bij teruggetrokken ballen, omdat hij zijn doel heel agressief verdedigt en beslist niet bang is om zich op de bal te storten. Als dat doelpunt van Polen al iemand zijn fout is, dan is dat van de speler die de zone moest verdedigen en niet van Bart", besluit de verdediger.