Tegen wie speelt Oranje in de achtste finale van het EK 2024?

Oranje hard op weg naar achtste finales: dit zijn de mogelijke tegenstanders

22 juni om 10:55
Laatste update: 22 juni om 10:42

Oranje heeft met de overwinning op Polen (1-2) en een gelijkspel tegen Frankrijk (0-0) een goede stap gezet richting plaatsing voor de achtste finales. De derde speelronde van de groepsfase moet nog afgewerkt worden, maar VoetbalPrimeur zet de mogelijke affiches voor het Nederlands elftal alvast op een rijtje. 

Het Nederlands elftal heeft vier punten verzameld in de eerste twee groepswedstrijden. In het format van het huidige EK is dat vrijwel altijd voldoende voor een plek bij de vier beste nummers drie, die naar de achtste finales gaan. Polen is al uitgeschakeld in Groep D, Oranje kan nog groepswinnaar, tweede en derde worden.

Scenario één: Oranje wordt groepswinnaar
Mocht Oranje groepswinnaar worden, dan komt de ploeg van bondscoach Ronald Koeman op 2 juli om 21.00 uur in actie in Leipzig. De nummer twee van Groep F is dan de tegenstander. Turkije en Portugal gaan in die groep na één wedstrijd samen aan kop met drie punten. Op papier kan Oranje ook nog Tsjechië - een herhaling van de achtste finale van het vorige EK - en Georgië treffen.

Het is nog wat voorbarig, maar op dit moment zou groepswinst betekenen dat het Nederlands elftal angstgegner Portugal ontmoet. Aan Seleção das Quinas bewaart Oranje geen goede eindtoernooi-herinneringen. Op het EK van 2004 en het WK van 2006 waren de Portugezen te sterk. 

Scenario twee: Oranje wordt tweede
Plek twee in Groep D betekent een wedstrijd dicht bij huis in de achtste finales. Op 1 juli komt Nederland dan om 18.00 uur in actie in Düsseldorf tegen de nummer twee van Groep E. Die groep bestaat uit Roemenië, Oekraïne, Slowakije en België. De drie eerstgenoemde landen hebben allemaal drie punten verzameld. België, dat nog in actie komt tegen Roemenië en Oekraïne, kan zich geen nederlaag meer permitteren. Het is nog ver weg, maar een zeer beladen Derby der Lage Landen gloort voorzichtig aan de horizon. 

Scenario drie: Oranje gaat door als een van de beste nummers drie
Mocht Oranje derde worden in Groep D, behoort het vrijwel zeker tot een van de vier beste nummers drie. Plek drie betekent dat de groepswinnaar van Groep B, C of E de opponent wordt in de laatste zestien. Gelsenkirchen, Keulen of München is dan de speelstad voor het Nederlands elftal op 30 juni of 2 juli. Op dit moment staan Engeland, Spanje en Roemenië bovenaan in de desbetreffende groepen.