Ajax in tweede voorronde Europa League gekoppeld aan FK Vojvodina

Ajax in tweede voorronde Europa League tegen nummer vier van Servië

19 juni om 13:07
Laatste update: 19 juni om 13:40

Ajax neemt het in de tweede voorronde van de Europa League op tegen FK Vojvodina, dat vorig seizoen als vierde eindigde in de Servische competitie. Dat heeft de loting in het Zwitsere Nyon woensdag uitgewezen. De Ajacieden beginnen met een thuiswedstrijd op 25 juli. De return is op 1 augustus. 

Ajax genoot bij de loting een beschermde status, waardoor het een aantal op papier sterkere clubs ontliep. Uit de voorloting die eerder op woensdag al plaatsvond, bleven Kilmarnock (Schotland), Silkeborg IF (Denemarken), FK Vojvodina (Servië), FC Tobol (Kazachstan)/MFK Ruzomberok (Slowakije) en Wisla Krakow (Polen)/KF Lapi (Kosovo) over. Nog niet eerder speelde Ajax in Europees verband tegen een van deze teams.

Uit de koker kwam uiteindelijk FK Vojvodina, de club waar oud-Ajacied Dusan Tadic de jeugdopleiding doorliep en zijn debuut als prof maakte. De tegenstander van Ajax eindigde het seizoen 2023/2024 als vierde, op maar liefst 35 punten van kampioen Rode Ster Belgrado. 

Loting tweede voorronde Europa League

Ajax - FK Vojvodina

Nieuwe opzet Europa League

Ajax heeft een lange weg te gaan naar het hoofdtoernooi van de Europa League. Als Ajax het duel met FK Vojvodina overleeft, wacht een tweeluik in de derde voorronde en daarna mogelijk de play-offs. In de Europa League belanden 36 clubs in één grote poule, waarin elke club acht wedstrijden speelt. Vier keer uit, vier keer thuis. De bovenste acht ploegen stoten door naar de achtste finales, samen met de winnaars van de play-offs tussen de nummers 9 tot en met 24.