Van Gaal openhartig over slopende ziekte: 'Ik denk dat het WK me hielp'

Van Gaal openhartig over slopende ziekte: 'Ik denk dat het WK me hielp'

19 juni om 18:00
Laatste update: 19 juni om 18:08

Louis van Gaal heeft bijgedragen aan de documentaire 'Siempre Positivo' van María Blasco, om zichtbaarheid te geven aan prostaatkanker, de ziekte waar Van Gaal zelf aan lijdt. In gesprek met AS vertelt hij over zijn ervaringen met de slopende ziekte.

Dat Van Gaal een ernstige ziekte heeft is hem op het eerste gezicht nauwelijks aan te zien. "Ik heb er altijd heel jong uitgezien, dat is de reden waarom ik er ook nu goed uitzie", zegt hij met een glimlach. "Ik leef nu iets meer dan drie jaar met de ziekte, met bestraling, hormooninjecties, operaties, met katheters en urinezakken. Ik kan het aan en ik heb zelfs het laatste WK kunnen doen. Ik denk zelfs dat het het WK me hielp, omdat ik een doel had. En bij het kankerproces gebeurt het hetzelfde als bij het proces van coach zijn, je zoekt een doel."

Van Gaal heeft in zijn leven reeds veel ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt. "Daarom weet ik dat de dood een deel van het leven is en dat je ermee om kunt gaan. Toen ik voor het eerst hoorde dat ik kanker had, zei ik: Oké, het is geen goed nieuws, maar ik kan maar beter proberen er iets aan te doen. Ieder mens kan op een andere manier reageren. Daarom zeg ik: wees jezelf."

Op de vraag wat hij mensen die lijden aan kanker zou willen meegeven, is dat hetgeen wat hij wil benadrukken: jezelf blijven. "Ik kan alleen maar zeggen dat je jezelf moet zijn, dingen voor jezelf moet doen. Het hoort bij het leven dat je mag sterven. En voor mij is het een proces geweest. Geen mooi proces, maar ik ben er nog steeds, en het gaat nu beter dan een paar jaar geleden. Daarom is er altijd hoop. En ik kan de dingen doen die ik altijd deed, ook trainen. Je kunt doorgaan als je een sterke mindset hebt. Je hebt misschien niet zoveel geluk als ik om je leven te blijven ontwikkelen, maar ja, je moet altijd positief zijn", stelt Van Gaal, die niet uitsluit dat we hem nog terugzien als trainer. "Je weet maar nooit, ik blijf altijd positief!"

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal met alles over Ajax, Feyenoord en PSV: