Buter zag snel potentie in Schouten bij ADO Den Haag

'Er was nauwelijks iets te vinden van Schouten, maar toch lieten we hem meekomen'

21 juni om 07:31

Bij Telstar zag men al snel veel potentie in Jerdy Schouten. In de zomer van 2017 werd de middenvelder door Telstar overgenomen van ADO Den Haag, waar hij de scouts van Telstar snel wist te overtuigen van zijn kwaliteiten. 

Bij ADO kon Schouten geen profcontract tekenen wegens geldproblemen. "De Chinese eigenaar Wang zei dat niemand een contract mocht tekenen", vertelt Piet Buter, destijds technisch directeur van Telstar, in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Wij wilden keeper Rody de Boer hebben van ADO. Maar de agent van Schouten vroeg ons ook eens naar zijn speler Jerdy Schouten te kijken."

"Op Wyscout was er nauwelijks iets van hem te vinden", vervolgt Buter zijn verhaal. Scouts van Telstar zagen Schouten invallen tijdens een bekerwedstrijd tegen Feyenoord. "Hij raakte drie ballen, maar we lieten hem toch meekomen met De Boer naar Telstar."

Buter weet precies waar de kwaliteiten liggen van Schouten. "Schouten bewaakt de balans, zeggen ze zo mooi. Maar het is echt zo", vertelt hij. "Hij staat precies daar bij een uitbraak van een tegenstander waardoor de bal vaak breed wordt gespeeld. Dan heeft hij hem vaak zelf niet eens geraakt, maar was hij wel enorm belangrijk. Bij Telstar moest hij aan de bak hoor. Maar hij liet zich meer en meer zien. Met simpel voetballen. Dat is moeilijker dan mensen denken. Dat doet hij nu ook gewoon weer in Oranje."

Beluister hieronder de nieuwste Oranjekantine met Maurice Steijn over o.a. Weghorst, Sutalo en Brobbey: