Zeven conclusies: Memphis duwt Koeman in hoek

Conclusies: Oranje laat hamvraag onbeantwoord, Memphis duwt Koeman in hoek

21 juni om 23:30

Het Nederlands elftal heeft zich vrijdagavond staande gehouden tegen EK-topfavoriet Frankrijk. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na het doelpuntloze, maar zeker niet bloedeloze gelijkspel in Leipzig.

Oranje laat cruciale vraag onbeantwoord
Vooraf was de grote vraag: blijkt Oranje na de kraker tegen Frankrijk een serieuze kandidaat voor de Europese titel, of hoeven we ons geen illusies te maken? Het antwoord ligt nog steeds ergens in het midden. Verdedigend valt er heel weinig aan te merken op de ploeg van Ronald Koeman. Maar aanvallen, dat bleek een probleem in Leipzig. In balbezit was het ondermaats. Dat had ook te maken met Frankrijk, dat qua voetbal doet denken aan Real Madrid. Alleen dan zonder drie punten.

'Salonremise' in Leipzig
Nieuwsgierig, dat waren we vooral. Na de winst van Nederland en Frankrijk in de eerste speelronde, tegen respectievelijk Polen en Oostenrijk, was een nieuwe driepunter niet eens van levensbelang voor het bereiken van de achtste finales, hoe gek dat ook klinkt. Dat bewijs werd geleverd in de slotfase. Koeman en zijn Franse collega Didier Deschamps leken hun manschappen toe te fluisteren dat er vooral geen risico meer genomen moest worden. "Het leek wel een salonremise", was na afloop dan ook de terechte conclusie van Rafael van der Vaart.

Nederland versus België?
Toch is het resultaat meer dan waardevol voor Oranje, met de wedstrijd tegen concurrent Oostenrijk van komende dinsdag nog voor de boeg. In Berlijn volstaat een gelijkspel voor minimaal de tweede plek in Groep D. Omdat Frankrijk nog tegen zwakste broeder Polen moet, ligt het Nederlands elftal op koers voor een achtste finale tegen Roemenië, Oekraïne, Slowakije of... België. De nummer twee van Groep E wacht namelijk in Frankfurt.

Neus van Mbappé, gemiste kansen van Griezmann
Is het in de Nederlandse media ooit zo vaak en zo lang over een lichaamsdeel van een buitenlandse voetballer gegaan? Waarschijnlijk niet. Mbappé moest zijn hoofdrol inleveren bij Antoine Griezmann. Hij was vrijdagavond het échte probleem voor Oranje. De 33-jarige Fransman was altijd aanspeelbaar, altijd in beweging en bezorgde Koeman en co. heel veel hoofdbrekens. Gelukkig wist hij zijn optreden niet te bekronen met een goal. Die had hij wél moeten maken.

Memphis zet basisplaats op het spel
Het commentaar in de supermarkt, kroeg en voetbalkantine op Memphis Depay zal er komende dagen niet minder op worden. Weer kon de aanvalsleider van Oranje niet overtuigen. Met name in de eerste helft was het bar en boos wat hij liet zien. Memphis zat totaal niet in de wedstrijd, was niet scherp, wandelde veel en voegde eigenlijk niets toe. Als Joey Veerman wordt afgerekend op een mindere wedstrijd, dan start Wout Weghorst, Brian Brobbey of Joshua Zirkzee tegen Oostenrijk.

Matige scheidsrechter
De Portugees Artur Soares Dias maakten zondag geen reclame voor zichzelf, maar zijn Engelse collega Anthony Taylor wint zéker niet de populariteitsprijs in Nederland. De scheidsrechter hield het bijzonder kort en floot voor elke wissewasje. Daar maakten de soms wat theatrale Fransen dankbaar gebruik van. De gele kaart voor Jerdy Schouten, die Antoine Griezmann zou hebben vastgehouden, was wel heel goedkoop. En waarom duurde de VAR-check rond de afgekeurde goal van Xavi Simons zo ontzettend lang? En was het wel buitenspel?

Oranje-feest in Duitsland
Al het hele EK is het Oranje-legioen ongeëvenaard in Duitsland. Ook in Leipzig - toch op dik zes uur rijden van Utrecht - was de support met zo'n 40.000 enthousiastelingen uit plaatsen als Stadskanaal, Vortum en Margraten overweldigend. In de stad én op weg naar het stadion, waar de Oranje-mars opnieuw de wereld over ging. Binnen de muren was het alsof Nederland een thuiswedstrijd speelde. Waar een klein land groot in kan zijn.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)