De Ligt praat met psycholoog over 'valse EK-start'

De Ligt praat met psycholoog over Oranje-rol: 'Een valse start van het EK'

23 juni om 15:43
Laatste update: 23 juni om 16:04

Matthijs de Ligt beleefde een valse start van het EK, zo omschrijft hij zelf. De 24-jarige verdediger voelde zich goed, maar bondscoach Ronald Koeman geeft in het hart van de Oranje-defensie de voorkeur aan Stefan de Vrij.

De Ligt was juist vastberaden om van het beeld af te komen dat van hem heerst in Nederland. "Mijn ongelukkige debuut op 17-jarige leeftijd tegen Bulgarije, mijn handsbal op het vorige EK tegen Tsjechië. Dat is toch wat bij sommige mensen blijft hangen", zegt de Bayern München-mandekker onder meer tegen het Algemeen Dagblad.

Voorlopig is De Ligt echter net als op het WK in Qatar bankzitter. "Ik had van mezelf het gevoel dat ik goed in vorm was, dat heb ik de tweede seizoenshelft ook laten zien bij Bayern. Die lijn had ik hier graag door willen trekken. In die zin is het een valse start van het toernooi", aldus de ex-Ajacied, die snel schakelde. "Ik heb tijdens mijn voetbalcarrière wel geleerd dat de start van een toernooi of seizoen leuk is, maar dat het vooral om het einde draait. Daarom ben ik ook relatief rustig. Ik heb ook wel het gevoel dat er dit toernooi iets gaat gebeuren waardoor ik nog belangrijk kan zijn."

De Ligt praat bovendien met zijn naasten en een psycholoog. "Dit soort momenten kunnen zwaar zijn. Door er over te praten zorg je ervoor dat het lichter wordt en kan je de energie weer op het veld geven in plaats van die te verspelen aan dat soort gedachten. Ik train altijd om mezelf beter te maken. Dat is nu niet per se anders. Wat wel een beetje anders is, is het gevoel na een overwinning. Natuurlijk ben je als wisselspeler ook blij, maar toch ietsje minder dan wanneer je zelf mee hebt gedaan."