Oranje maandag mogelijk al achtste finalist

Oranje bij puntenverlies van Albanië maandag verzekerd van plek in achtste finales

23 juni om 23:58

Oranje kan zich maandag al verzekeren van een plek in de achtste finales. Als Albanië er niet in slaagt om Spanje te verslaan, is het Nederlands elftal daags voor het treffen met Oostenrijk al zeker van de knock-outfase. 

Naast de groepswinaars en nummers twee stoten ook de vier beste nummers drie door naar de achtste finales van het EK. Er zijn in totaal zes groepen. Omdat Schotland zondagavond met 0-1 verloor van Hongarije, eindigen de Hongaren met drie punten als nummer drie in groep A. Het Nederlands elfstal staat na twee duels al op vier punten. 

Dat betekent dat Oranje zelfs bij een nederlaag tegen Oostenrijk in Berlijn niet meer achterhaald kan worden door Hongarije, en daarmee hoe dan ook tot de vijf beste nummers drie behoort. Als Albanië, de nummer 66 van de FIFA-ranking, niet van Spanje wint, behaalt dat land niet de vier punten van het Nederlands elftal. De formatie van bondscoach Ronald Koeman behoort dan sowieso tot de beste vier nummers drie, ongeacht van het resultaat tegen Oostenrijk. 

De kans dat het Nederlands elftal met vier punten strandt in de groepsfase, is zeer klein. Sinds de invoering van het huidige systeem met 24 EK-deelnemers in 2016, gebeurde het nog nooit dat een land met vier punten bleef steken in de groepsfase.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!