Van der Gijp grapt over pinchhitter Weghorst

Van der Gijp schudt het hoofd om Weghorst: 'Wout had moeten ophangen'

24 juni om 07:24

Wout Weghorst klopt op de deur bij het Nederlands elftal en denkt dit EK van grote waarde te kunnen zijn, maar René van der Gijp en Johan Derksen fluiten hem terug. Volgens de Vandaag Inside Oranje-analisten moet de 31-jarige spits tevreden zijn met zijn rol als pinchhitter.

"Die kan er niks van, maar hij is wel hartstikke fanatiek", oordeelt Van der Gijp over Weghorst, die in de belangstelling staat van Ajax. De voormalig buitenspeler van Sparta en PSV vindt niet dat Weghorst geschikt is voor grote clubs. "Toen Manchester United belde, had Wout eigenlijk gelijk op moeten hangen. Hij had moeten zeggen: Je bent verkeerd verbonden", grapt hij. "Dat moet je niet willen."

"Maar dat doet Wout niet, Wout gaat er voetballen", gaat Van der Gijp verder. "En Wout denkt nu dat hij ons als land verder kan helpen." De afmaker zei zondag op de persconferentie dat een basisplaats voor zijn gevoel dichterbij komt. "Dat gaat ‘m niet worden, maar dat geeft niet", stelt de vijftienvoudig international, die las dat Weghorst wel de tweede spits is achter Memphis Depay. "Dus als Depay niet speelt, durft hij (Ronald Koeman, red.) niet Zirkzee op te stellen. Maar dat zou hij wel moeten doen. Weghorst is gewoon een pinchhitter, iemand voor het laatste halfuur of twintig minuten."

Derksen is het met zijn tafelgenoot eens. "Hij moet genieten van de functie die hij heeft. Als de coach in paniek raakt en denkt dat ze het niet gaan redden, dan is het: god zegene de greep, Wout Weghorst erin. Dat is een paar keer goed gegaan, maar in een hele wedstrijd kan hij dat niveau helemaal niet aan."