Kieft: 'Oranje is afhankelijk van Memphis'

Kieft rekent af met Oranje-discussie: 'Te belangrijk met zijn individuele klasse'

24 juni om 06:30

Wim Kieft vindt niet dat Memphis Depay gepasseerd moet worden in het Nederlands elftal. Hoewel de dertigjarige aanvaller nog niet in topvorm verkeert dit EK, zijn er volgens de oud-spits geen geschikte alternatieven.

Kieft adviseert Memphis om soms iets simpeler te spelen. 'Alleen zit dat niet in de aard van iemand als Depay. Daardoor ziet het er soms slecht uit en is het af en toe ook heel slecht. Waarop vervolgens de buitenwacht, het publiek en de media weer negatief reageren', stelt hij in zijn column in De Telegraaf.

'Maar om dan de discussie op te starten dat Wout Weghorst in de basis moet beginnen tegen Oostenrijk, slaat nergens op', gaat Kieft verder. 'Die heeft niet de kwaliteiten om het Nederlands elftal aanvallend te dragen. Van Brian Brobbey moet je überhaupt afwachten of hij het niveau aan kan en niet geblesseerd raakt. Tot dusver heeft hij zich nooit op het niveau van een EK of bij Ajax in de Champions League bewezen.' Dezelfde twijfels zijn er over Joshua Zirkzee, die het wel goed doet op de training van Oranje. 'Maar dat zegt niet alles en soms zelfs weinig tot niets. Aan het eind van het seizoen was hij geblesseerd en na twee weken vakantie plukte Koeman hem weg bij Mickey Mouse in Amerika. Zal die dan het verschil maken?'

Volgens Kieft zijn er geen goede alternatieven voor Memphis. 'Omdat Simons nog niet zo ver is in zijn ontwikkeling blijft Depay met zijn pure individuele klasse te belangrijk voor dit Nederlands elftal. De afhankelijkheid van Depay legt wel bloot dat de keuzemogelijkheden voor deze bondscoach voor de spitspositie gering zijn.' Hij wijst op het verschil met de periode van Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart: die kwaliteit is niet meer voorhanden. 'Dus wacht Koeman erop dat Depay sterker en beter wordt naarmate het toernooi vordert', besluit de oud-international.

Bizarre wending in afgekeurde Xavi-goal: check Studio Oranje hieronder: