Ideale elf De Boer van Oranje tegen Oostenrijk

De ideale elf van De Boer: 'Hij heeft Oranje nog nooit in de steek gelaten'

25 juni om 06:30
Laatste update: 25 juni om 07:55

Het Nederlands elftal maakt zich op voor het EK-duel met Oostenrijk. Ronald de Boer, tijdens dit toernooi analist en rapporteur van VoetbalPrimeur, laat zijn licht schijnen over de opstelling van Oranje. De 67-voudig international stapt in de schoenen van bondscoach Ronald Koeman en stelt zijn favoriete elf samen voor de laatste groepswedstrijd.

Met vier punten uit twee wedstrijden is het Nederlands elftal zo goed als zeker van een plek in de achtste finales. Het eerste groepsduel werd nipt gewonnen van Polen (1-2) en daarna speelde de ploeg van Koeman doelpuntloos gelijk tegen vicewereldkampioen Frankrijk. Op papier is Oostenrijk een paar klasses minder dan Les Bleus, maar De Boer waakt voor onderschatting.

Dilemma: attractief of behoudend?

Tegen de Fransen koos Koeman voor een meer behoudende spelopvatting. Een gelijkspel in Berlijn dinsdag betekent dat Oranje minimaal tweede wordt in Groep D. Het zorgt voor een dilemma: een aanvallende speelstijl, met het risico in het Oostenrijkse mes te lopen, óf genoegen nemen met een remise? "Iedereen roept: als je tweede wordt sta je aan de goede kant van het schema. Dat in het achterhoofd houdend, denk je: gelijkspel, tweede, doel bereikt", aldus De Boer.

"Anderzijds wil je vertrouwen tanken en een team zien waarvan je denkt: dát zijn de elf, misschien twaalf, namen die het later dit toernooi gaan doen. Als je nu behoudend gaat spelen, kan je dat gevoel dan wel krijgen?"

'Ik kies weer voor onze vriend Veerman'

Hoewel De Boer een hoge pet op heeft van Oostenrijk, verwacht hij dat Nederland meer de bal zal hebben. En dus hoopt hij op een Oranje dat het initiatief neemt en dus ook niet te behoudend gaat spelen. "Ik zou onze vriend Joey Veerman weer naast Jerdy Schouten zetten. Tegen Frankrijk was het: zorgen dat je niet verliest. Tegen Oostenrijk verwacht ik meer balbezit voor Nederland. Dan moet je voor spelers kiezen die goed zijn aan de bal. Dat is Veerman bij uitstek."

De basisplaats voor Veerman gaat ten koste van Xavi Simons. "Tijjani Reijnders zet ik weer op 'tien'. Die doet het gewoon hartstikke goed. Dan is het driehoekje dat tegen Polen speelde weer in ere hersteld."

Erop of eronder voor Memphis

Memphis Depay speelde tegen Polen ongelukkig, afgelopen vrijdag tegen Frankrijk maakte hij geen goede beurt. Toch behoudt hij het vertrouwen van De Boer. Maar: "Memphis moet nu echt wel thuis gaan geven. Anders wordt het tijd om Brobbey of Zirkzee de kans te geven. Erop of eronder? Dat klinkt hard, maar daar komt het wel op neer."

Wie zijn plek in de voorhoede niet behoudt, is Jeremie Frimpong. Na het duel met Frankrijk beoordeelde De Boer de kampioen van Bayer Leverkusen al met een 5. "Frimpong plakt vooral aan de buitenkant, dan heb je niet zoveel aan Dumfries. Frimpong en Dumfries vind ik niet bij elkaar passen. Donyell Malen kan ook aan de binnenkant spelen. Die combi vind ik beter."

'Dumfries heeft Oranje nog nooit in de steek gelaten'

Waarom mag Dumfries, in tegenstelling tot Frimpong, wel blijven staan? "Dumfries heeft het Nederlands elftal nog nooit in de steek gelaten", aldus De Boer. "Hij kan in zijn kracht komen als je Malen opstelt." Als Koeman wel voor Frimpong kiest, pleit De Boer voor Lutsharel Geertruida op rechtsback. "Die kan in het middenveld komen."

Op papier speelt Oranje dus met vier verdedigers tegen Oostenrijk. In de praktijk zal dat in balbezit met drie worden. "Dumfries staat in balbezit hoog. Dan heb je in principe twee controleurs, met Veerman en Schouten. Je hebt dus altijd vier of vijf man die sowieso op het huis passen. Stel dat je de bal verliest, heb je altijd vier man achterin. En Dumfries is snel genoeg om terug te komen, daar maak ik me geen zorgen om."

Lastig duel met 'Red Bull-drinkers'

De Boer benadrukt dat het geen abc'tje wordt voor Oranje. "Ik vind Oostenrijk echt een heel goede ploeg. Dat middenveld met Sabitzer en Laimer... En Baumgartner vind ik een heerlijke speler om naar te kijken. Technisch zijn ze bekwaam, ze spelen allemaal bij goede clubs", zegt hij. Plus: "De intensiteit die ze erin leggen... Het zijn Red Bull-drinkers, die gasten", knipoogt De Boer.

Dat Oostenrijk er zoveel intensiteit in kan leggen, is niet verrassend volgens De Boer. "Het zijn allemaal basisspelers bij hun club. Bijna allemaal spelen ze vijftig wedstrijden per jaar. Dat is anders bij Oranje. Memphis bijvoorbeeld heeft maar heel weinig gespeeld het afgelopen seizoen."

"Je moet gewoon goed zijn. Ben je dat niet, ga je het heel moeilijk krijgen", stelt De Boer. "Maar we moeten ons niet gaan aanpassen aan Oostenrijk, vandaar ook deze opstelling met onder andere Veerman. We gaan uit van een overwinning, al wordt het niet makkelijk. Ik heb Oostenrijk hoog zitten. Als we een goede overwinning boeken, vind ik dat heel knap. Dan mogen we best trots zijn."

De favoriete opstelling van Ronald de Boer

De ideale elf van De Boer tegen Oostenrijk: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Veerman, Reijnders; Malen, Memphis, Gakpo