Oranje zeker van achtste finales door zege Spanje op Albanië

Oranje kan juichen en meldt zich in achtste finales door overwinning Spanje

24 juni om 22:53

Het Nederlands elftal heeft maandagavond niet gespeeld, toch is er reden tot juichen. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman heeft zich verzekerd van een plek in de achtste finales op het EK. Dat heeft alles te maken met de uitslag bij Albanië - Spanje in Groep B. La Selección won met 0-1 en meldt zich als groepswinnaar bij de laatste zestien.

Dit EK kent zes groepen van vier en de vier beste nummers drie gaan door naar de knock-outfase. Zondag werd Groep A afgesloten en daarin is Hongarije met drie punten op plek drie geëindigd. Het Nederlands elftal heeft na twee speelrondes vier punten verzameld en kan al geen laatste meer worden in Groep D, wat betekent dat een plek bij de laatste zestien zeker zou zijn als de nummer drie van Groep B minder dan vier punten zou hebben.

Dat gebeurde. Albanië ging met 0-1 onderuit tegen Spanje en eindigt onderaan in Groep B. Doordat Italië en Kroatië, de andere landen uit die groep, tegen elkaar speelden, konden ze in geen enkel scenario allebei op minimaal vier punten uitkomen. En dus weet Oranje voor het duel met Oostenrijk van dinsdag al dat het zich mag opmaken voor minimaal nog één wedstrijd op het EK.

Albanië begon energiek en fel in Düsseldorf, toch moest het land al vroeg incasseren. Na een geweldige steekpass van Dani Olmo verschalkte Ferran Torres de doelman van Albanië en kwam Spanje op voorsprong. Dat deed Spanje overigens met een B-elftal. Onder meer Álvaro Morata Lamine Yamal, Pedri en Dani Carvajal werden gespaard.

Kansen waren er in de wedstrijd over en weer, de hoogtepunten waren spaarzaam. Invaller Yamal zorgde tien minuten voor tijd voor een schitterend hoogtepunt. Met een ongekende aanname speelde het zestienjarige supertalent twee Albanezen uit en kreeg hij het hele stadion op de banken. Spanje speelde de wedstrijd uit en is met negen punten uit drie wedstrijden de nummer één van Groep B. Daarin neemt het land het op tegen de nummer drie uit Groep A, D, E of F.

Luister de Oranjekantine met Ronald de Boer over Oranje en het EK, Memphis & Virgil, Ajax en meer!