Van der Vaart: 'Echt een schande, wanvertoning Oranje'

Van Hooijdonk en Van der Vaart snoeihard: 'Echt een schande, wanvertoning'

25 juni om 18:58
Laatste update: 25 juni om 19:03

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk oordelen snoeihard over het optreden van Oranje tegen Oostenrijk op het EK. Volgens de voormalig spelmaker levert het Nederlands elftal een wanprestatie af in Berlijn.

Nederland kijkt halverwege tegen een 1-0 achterstand aan. "Het is echt een schande, ik vind het een ongelooflijke wanvertoning", briest Van der Vaart bij de NOS. "Er klopt ook helemaal niets van. Op het middenveld worden een ruimtes weggegeven, zijkanten slecht. Aan de bal mis ik iemand die zegt 'hier die bal' en ga voetballen. Het is allemaal zo... Alsof ze er geen zin in hebben."

Van Hooijdonk ziet een groot verschil tussen beide teams. "Het is een lesje modern voetbal. De ouderwetse Hollandse School met drie aanvallers, met spelers aan de zijkanten. Tegen het moderne voetbal, met buitenspelers aan de binnenkant, met overlappende full backs. Ze hebben bij Oostenrijk een dynamisch middenveld. Alles wat je tegenwoordig moet hebben, hebben de Oostenrijkers en daar hebben wij helemaal niets van", is ook de oud-spits zeer fel. "We laten helemaal niets zien."

"Maar dan kun je 'm wel naar de goede kleur spelen, maar het is verschrikkelijk", aldus Van der Vaart. "Het lijkt wel alsof het te warm is voor ze. Ze hebben nul energie, nul power. Ze hebben alle duels verloren."

Achterkamertjespolitiek bij Oranje? Luister de Oranjekantine met Ronald de Boer en Chris Woerts hieronder!