Grote teleurstelling: Oranje verliest van Oostenrijk

Grote teleurstelling: Oranje verliest van Oostenrijk en eindigt als derde

25 juni om 19:55

Voor Nederland is de groepsfase van het EK met een grote teleurstelling geëindigd. Oranje verloor met 2-3 van Oostenrijk en gaat daardoor als nummer drie van Groep D naar de achtste finales. Daarin wacht mogelijk een loodzware tegenstander.

Oranje trad met drie wijzigingen aan in Berlijn. Lutsharel Geertruida verving Denzel Dumfries, Joey Veerman keerde terug en Donyell Malen begon als rechtsbuiten. Die laatste twee stonden echter symbool voor de dramatische vertoning van het Nederlands elftal voor rust. Oostenrijk begon brutaal en dwong al na zes minuten een eigen doelpunt van Malen af. Het ging mis toen de aanvaller een voorzet probeerde te verwerken: 0-1.

Na een klein kwartier liet Nederland zich voor het eerst zien. Tijjani Reijnders kreeg een kans, maar raakte de bal verkeerd. Dat overkwam ook Malen, toen hij dé kans kreeg na 24 minuten om zijn eigen fout goed te maken. Verder was het onthutsend wat Oranje voor rust liet zien. Een woedende Ronald Koeman besloot al na 34 minuten in te grijpen: een zeer zwakke Veerman raakte bijna geen bal goed en maakte plaats voor Xavi Simons.

Desondanks kwam Nederland niet veel later heel goed weg. Bart Verbruggen stortte zich op de bal, voordat Marko Arnautovic kon scoren. Pas kort voor rust liet Oranje zich weer even zien. Memphis was gevaarlijk, maar zijn inzet werd voor de lijn weggehaald en bovendien zou hij buitenspel hebben gestaan. 

Het zal halverwege ongetwijfeld gedonderd hebben in de kleedkamer van Nederland en dat leek al snel effect te sorteren. Cody Gakpo sprintte weg bij zijn tegenstander en krulde de bal binnen. Plots leek Oranje wél bij de les en een kopbal van Virgil van Dijk uit een hoekschop ging maar net over. De opleving ten spijt, ging het na een klein uur toch weer mis. Florian Grillitsch kreeg de ruimte om voor te geven en Romano Schmid troefde Gakpo eenvoudig af: 1-2.

Koeman bracht eerst Georginio Wijnaldum en Micky van de Ven en na 72 minuten was het ook de beurt aan supersub Wout Weghorst, die Malen verving. Het was echter de veel bekritiseerde Memphis die Oranje weer langszij bracht. De scheidsrechter floot in eerste instantie voor hands, maar werd gecorrigeerd door de VAR. Met een assist had ook Weghorst weer zijn aandeel.

Waar de Nederlandse toeschouwers hoopten dat Oranje zou doordrukken, gebeurde het tegenovergestelde. Oostenrijk was onverbiddelijk voor het slordige Oranje en tekende niet veel later alweer voor de 2-3 via Marcel Sabitzer. In de slotfase maakte Weghorst bijna nog het verschil, maar dit keer schoot hij over.

Het betekent een zeer teleurstellend einde van de groepsfase. Doordat Frankrijk gelijkspeelde tegen Polen (1-1) is Oostenrijk groepswinnaar, voor Les Bleus. Oranje moet het met de derde plaats doen en moet rekening houden met een loodzware opponent in de achtste finales.