De mogelijke tegenstanders van Oranje in achtste finales

Oranje neemt het in achtste finale op tegen groepswinnaar Roemenië of Engeland

26 juni om 20:23
Laatste update: 26 juni om 20:23

Het Nederlands elftal eindigde dinsdag op de derde plaats in Groep D door een nederlaag tegen Oostenrijk (2-3). Oranje moet het nu opnemen tegen een groepswinnaar in de achtste finales. Zo ziet het vervolg van het EK eruit voor Nederland.

Naast de nummers één en twee uit iedere poule gaan ook de vier beste nummers drie verder. Het Nederlands elftal is er daar zeker één van. De UEFA stelde op voorhand al een schema op hoe de teams aan elkaar gekoppeld worden in de knock-outfase. Even dreigde Spanje uit de bus te kunnen rollen, maar dat is na dinsdagavond niet meer mogelijk. Ook Portugal wordt ontlopen, zo was al duidelijk.

De ploeg van Ronald Koeman weet inmiddels dat het in de achtste finales tegen Engeland of Roemenië zal spelen. The Three Lions stelden dinsdagavond de eerste plaats in Groep C veilig, al was het spel niet om over naar huis te schrijven tegen Slovenië. De Engelsen zouden zomaar de volgende tegenstander van Nederland kunnen worden.

De andere mogelijkheid is Roemenië, die zich tot groepswinnaar kroonde van Groep E door gelijk te spelen tegen Slowakije (1-1). Ook België kwam niet verder dan een gelijkspel, het werd 0-0 tegen Oekraïne. Daardoor zijn de Roemenen eerste geworden in de poule en is België op de tweede plek geëindigd. Alleen als Tsjechië of Georgië wint, van respectievelijk Turkije of Portugal, speelt Nederland tegen Roemenië. Anders wacht Engeland.

Mocht Oranje Engeland treffen, dan wordt dat duel zondag om 18.00 uur gespeeld in Gelsenkirchen. Een treffen met Roemenië zou dinsdag om 18.00 uur in München worden afgewerkt.

Oranje aan gunstige kant van schema

Als we verder kijken, dan lijkt de derde plaats ervoor te zorgen dat Nederland aan de gunstige kant van het schema zit. Tot de finale ontloopt Oranje in ieder geval Spanje, Duitsland, Portugal, Frankrijk en België. Naast Engeland en Roemenië zitten Oostenrijk, Zwitserland en Italië in ieder geval aan dezelfde kant als Nederland.