België door als nummer twee, Oekraïne uitgeschakeld

België overleeft spannend slot en blijft EK-deelnemer: dapper Oekraïne is klaar

26 juni om 19:54

Een weinig overtuigend België heeft zich woensdagavond in Stuttgart verzekerd van een plek in de achtste finales. De ploeg van bondscoach Domenico Tedesco speelde doelpuntloos gelijk tegen Oekraïne, en stoot daarmee als nummer twee van Groep E door naar de knock-outfase, waarin Frankrijk de tegenstander is. 

De spanning was voor aanvang om te snijden. Op het moment dat zowel Oekraïne - België als Slowakije - Roemenië begon, hadden alle landen drie punten. De tickets voor de achtste finales lagen dus nog volledig voor het grijpen. 

De openingsfase was vrij tam. België, waar Jan Vertonghen een basisplaats had, had wel veel de bal. Kevin De Bruyne, die lastiggevallen werd met laserpennen, was de meest gevaarlijke Rode Duivel. Aan Oekraïense zijde waren het Artem Dovbyk en Roman Yaremchuk die dichtbij een openingstreffer waren. Zij soorden niet, waardoor beide landen met de brilstand de kleedkamers opzochten. 

Na rust voltrok zich eigenlijk hetzelfde spelbeeld. Zowel Oekraïne als België leek vooral bezig te zijn met niet verliezen, in plaats van winnen. Jérémy Doku was aan het begin van de tweede helft een plaaggeest met een aantal goede dribbels, maar de echte noodzaak om te scoren droop allerminst van het Belgische spel af. 

Oekraïne wist dat het bij een 0-0 stand de koffers moest pakken, dus zette naarmate de tweede helft vorderde iets meer aan. Dat resulteerde in een paar gevaarlijke momenten, maar België werd niet echt aan het wankelen gebracht. In de slotfase liet doelman Koen Casteels zich nog bijna foppen uit een hoekschoop, maar de Belgen bleven, ook na nog een grote kans voor Ruslan Malinovskyi overeind staan: 0-0. 

Door het gelijke spel eindigt België als tweede in Groep E. Oekraïne is uitgeschakeld. Roemenië stoot door als groepshoofd, terwijl het Slowakije van Feyenoorder David Hancko zich als een van de beste nummers vier mag gaan melden in de achtste finales.