Van Hooijdonk over kritiek Van Basten op Van Dijk

Van Hooijdonk fel: 'Van Basten heeft al 5 jaar zijn pijlen gericht op Van Dijk'

26 juni om 20:59

Pierre van Hooijdonk is het niet eens met de kritiek die Marco van Basten dinsdagavond gaf op Virgil van Dijk. Volgens Van Hooijdonk is de aanvoerder van het Nederlands elftal vaak kop van jut bij Van Basten. Van Dijk kreeg een hoop kritiek na de verloren wedstrijd tegen Oostenrijk (2-3).

"Ik vind het veel te makkelijk", reageert Van Hooijdonk op de vraag of hij het eens is met de kritiek op Van Dijk vanuit Van Basten. "Marco heeft al vijf jaar zijn pijlen gericht op Virgil." Van Basten bekritiseerde de centrale verdediger vooral om het feit dat hij zijn achterhoede niet genoeg leiding gaf. Verder zou hij als aanvoerder überhaupt te weinig leidinggeven.

"Dit Oranje heeft geen echte leiders zoals dat elftal van 1988 bijvoorbeeld wel had", vervolgt Van Hooijdonk bij Studio Fußball. "Het betekent niet dat je door een band om je arm een leider bent zoals Ronald Koeman en Ruud Gullit dat waren in 1988." Van Hooijdonk erkent dat er ervaring en leiderschap mistte in het elftal van Oranje tegen Oostenrijk.

"We hebben een keeper van 21. Nathan Aké heeft een boel ervaring, maar is heel introvert. Stefan de Vrij en Van Dijk zijn ook niet degenen met de grootste mond. Lutsharel Geertruida, Jerdy Schouten en Joey Veerman hebben maar een paar interlands op hun naam. Xavi Simons is nog steeds zoekende en te jong om de leider te zijn."

In de aanval van Oranje ziet hij wél een soort leider. "Cody Gakpo zou wel een leider kunnen zijn op basis van zijn status en kwaliteiten, maar is een hele rustige jongen. Donyel Malen stond net pas in het elftal. Memphis Depay is de brutaalste en dat is dan 'de leider'", aldus Van Hooijdonk.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje vanuit Berlijn!