Leerdam over Carranza naar Feyenoord

Feyenoord doet goede zaken met komst nieuwe spits: 'Of hij beter is dan Gimenez?'

30 juni om 15:50

Feyenoord doet goede zaken met het aantrekken van Julián Carranza. Dat laat oud-teamgenoot Kelvin Leerdam weten tegenover VoetbalPrimeur. De twee speelden samen bij Inter Miami CF. Pas nadat hij bij Philadelphia Union 'in een gespreid bedje terechtkwam', begon het te draaien bij de Argentijn.

Carranza krijgt de zware taak om de gewilde Santiago Gimenez op te volgen bij Feyenoord. De Mexicaanse spits vertrekt na twee mooie seizoenen naar alle waarschijnlijkheid uit De Kuip. Samen met Ayase Ueda moet Carranza de spits doen vergeten bij Feyenoord. Volgens Leerdam moet dat wel goedkomen. "De cijfers spreken voor zich", steekt de verdediger van wal tegenover VoetbalPrimeur. "Hopelijk maakt hij het waar bij Feyenoord. Dan hebben ze goede zaken gedaan."

'Dan wordt het lastig bij Feyenoord'
Leerdam speelde bij Inter Miami in 2021 één jaar samen met Carranza. De Argentijnse spits was toen negentien en had het moeilijk. "Bij Miami speelde hij wel minder omdat Higuain daar speelde", aldus Leerdam. "Hij was heel jong toen. Uiteindelijk moet een spits wel kansen krijgen. Je moet het ook aandurven om hem te laten staan, zodat alles tot uiting kan komen. Als hij net als bij Miami steeds tien minuten krijgt, dan wordt het lastig bij Feyenoord."

Na een teleurstellende start in Amerika vertrok Carranza van Miami naar Philadelphia Union. Daar bloeide de aanvaller op. "Bij Philadelphia kwam hij in een gespreid bedje terecht, waardoor hij zijn kwaliteiten heeft kunnen tonen", weet Leerdam. "Daar speelden ze in een anders systeem met twee spitsen. Dat kan hij dus ook goed. Daarin heeft hij de meeste goals gemaakt. Dat is alleen wel anders bij Feyenoord."

Opvallende statistiek 'nooit overdreven agressieve' Carranza
Wie naar zijn statistieken kijkt, ziet dat hij naast 57 goals en 22 assists ook 42 gele kaarten heeft gepakt in 185 duels. Dat typeert het spel van de spits volgens Leerdam, die benadrukt dat Carranza zeker geen agressief persoon is. "Het is een vrij agressieve spits. Op en naast het veld zijn twee verschillende dingen. Hij wil graag zijn duels winnen en is agressief met zijn loopacties in de zestien. Het kan zo zijn dat hij een keer een tik krijgt en denkt: ik deel er een terug uit." Op de trainingen zag Leerdam nooit overdreven agressief gedrag. "Het is iemand die duels aangaat en soms over het randje in wedstrijden. Hij kan best bij opstootjes betrokken zijn, maar het is nooit overdreven. Soms is hij ergens niet van gediend, maar dat is het dan ook."

Buiten het veld omschrijft Leerdam Carranza als 'een hele rustige jongen'. "Goed in de omgang. Leergierig. Ik denk dat hij zich goed ontwikkeld heeft. Zeker als je kijkt naar zijn statistieken." Of Feyenoord met Carranza ook de een type-Gimenez binnen haalt, durft Leerdam niet te zeggen. "Hij is best wel groot, snel en goed in de lucht. Voetballend gezien weet ik niet of hij beter is dan Gimenez. Dat moet blijken. Ik denk in ieder geval dat hij gaat slagen bij Feyenoord."