Van Dijk geraakt door kritiek Van Basten

Van Dijk geraakt door kritiek Van Basten: 'Verantwoordelijkheid is heel groot'

28 juni om 11:10
Laatste update: 28 juni om 12:16

De harde kritiek van Marco van Basten na het EK-duel met Oostenrijk laat Virgil van Dijk niet onberoerd. Dat vertelt de Oranje-aanvoerder op een persmoment, waar hij zich kwetsbaar opstelde.

Van Dijk schoof vrijdag niet zonder reden aan. "Het spreekt voor zich dat ik de verantwoordelijkheid nu moet nemen. We hebben de laatste 48 uur veel gesproken en er zijn harde woorden gevallen", stelt de verdediger. "Voor mijn gevoel heeft het geholpen, maar het is wel écht tijd om dat te laten zien."

Zelf kreeg de verdediger ook het nodige voor de kiezen na de 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk. Onder meer Van Basten nam hem de maat. "Ik kan de kritiek op mijn spel ook begrijpen. Het is volkomen logisch. Ik neem het mezelf ook kwalijk. Ik ben namelijk niet gek, ik weet wanneer het beter moet. Daar werk ik dan ook aan. Dat is de basis om ook beter te worden."

Van Dijk vertrouwt er op dat het Nederlands elftal beterschap zal tonen tegen Roemenië in de achtste finales. "De afgelopen wedstrijd was absoluut niet mijn beste, maar persoonlijk is dat dit seizoen nog niet vaak gebeurd. Voor mij is het belangrijk dat het nu ook stopt. Dat is de verantwoordelijkheid die ik nu neem. Die verantwoordelijkheid is heel groot, vooral bij Oranje. En de kritiek raakt me dan ook wel."

De 32-jarige aanvoerder wil nu opstaan. "In Engeland zeg je lead by example, niet bij het dragen van je aanvoerdersband. Ik had de afgelopen wedstrijd meer moeten brengen. Dat moet ik nu dinsdag maar eens laten zien."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!