Zwitserland overklast titelverdediger Italië en stoot door naar kwartfinale EK

Zwitserland overklast titelverdediger Italië en stoot door naar kwartfinales EK

29 juni om 19:51
Laatste update: 29 juni om 19:54

Zwitserland mag zich de eerste kwartfinalist van het EK 2024 noemen. In de achtste finale rekenden de Zwitsers overtuigend af met titelverdediger Italië: 2-0.

Vanaf minuut één deelde Zwitserland de lakens uit in Berlijn, waar Italië totaal niet uit de verf kwam. Doelman Gianluigi Donnarumma hield de Azzurri meermaals op de been met knap keeperswerk, maar moest in de 37ste minuut toch capituleren. Remo Freuler werd door een goede pass van Ruben Vargas in een kansrijke positie gebracht en verschalkte Donnarumma van dichtbij, waardoor de Zwitsers met een voorsprong de kleedkamer instapten.

Bij Italië droop men zichtbaar gefrustreerd af na de eerste 45 minuten, al was er nog genoeg tijd voor de kampioen van 2021 om de achterstand te repareren. Goed uit aan de tweede helft beginnen, was dan ook het devies voor de Italianen. 

Die boodschap vond bij de ploeg van Luciano Spalletti geen gehoor. Ook in de tweede helft grepen de Zwitsers de Italianen bij de strot, wat resulteerde in een razendsnelle treffer vlak na rust. Vargas, de aangever bij de 1-0, krulde de bal met een schitterend afstandsschot in de verre kruising. 

Even was Italië dichtbij de aansluitingstreffer toen Fabian Schär bijna zijn eigen doelman klopte met een ongelukkige kopbal, maar gelukkig voor de verdediger van Zwitserland belandde de bal op de paal. Italië probeerde er nog wel een slotoffensief uit te gooien, maar dat kwam niet van de grond. Zwitserland voetbalde de wedstrijd vakkundig uit. 

Zwitserland neemt het op zaterdag 6 juli in de kwartfinale op tegen de winnaar van Engeland - Slowakije. 

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!