Van Hooijdonk over beoordelen Oranje

Van Hooijdonk wijst naar Engelse collega's: 'Dat hakken om het hakken...'

30 juni om 07:48

Oud-internationals die zich op televisie kritisch uitlaten over het Nederlands elftal, hebben geen verantwoordelijkheid richting het landsbelang. Dat meent Pierre van Hooijdonk, die voor de NOS Oranje tijdens dit EK analyseert.

In Engeland zagen pundits aan de stoelpoten van bondscoach Gareth Southgate en de spelers. Veel oud-internationals - onder meer Jamie Carragher, Gary Neville, Alan Shearer, Wayne Rooney en Gary Lineker - schuiven daar aan om The Three Lions te beoordelen. Harry Kane vroeg onlangs om meer steun van die experts, terwijl Virgil van Dijk en Nathan Aké aangaven dat sommige opmerkingen over Joey Veerman na het duel met Oostenrijk te ver gingen.

"In de kern probeer je gewoon te beoordelen wat je ziet", stelt Van Hooijdonk tegenover het Algemeen Dagblad. "Natuurlijk neem je daarin je eigen ervaringen als speler mee, maar je moet niet teveel met meel in de mond gaan praten. Goed is goed, slecht is slecht. Ongeacht welke speler of welke trainer het betreft." De oud-spits is van mening dat er in Nederland minder zwart-wit naar de nationale ploeg wordt gekeken dan in Engeland. "Dat hakken om het hakken, dat écht iemand tot op de enkels affakkelen, dat vind ik in Nederland vaak nog wel meevallen."

Van Hooijdonk erkent dat hij het jaren geleden moeilijker vond om spelers te beoordelen, omdat hij met een aantal nog samen had gespeeld. "Nu speelt dat helemaal geen rol meer", zegt hij. "En of Memphis Depay slecht speelt, Virgil van Dijk of Joey Veerman: dat mag niets uitmaken. Daarbij vind ik het óók de taak van een analyticus om juist nuance aan te brengen. Memphis werd tegen Frankrijk door het grote publiek helemaal afgebrand, bijvoorbeeld. Maar tegen Oostenrijk: daar viel hem heel weinig te verwijten in een heel geïsoleerde rol als spits. Dat moet je dan óók benoemen."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!