Spanje beëindigt voetbalsprookje Georgië en treft nu Duitsland

Spanje beëindigt voetbalsprookje Georgië en treft Duitsland in kwartfinale

30 juni om 22:51
Laatste update: 30 juni om 23:49

Spanje heeft zich bij de laatste acht gevoegd op het EK. Het verrassende Georgië kwam in Keulen nog wel op voorsprong, maar Rodri, Fabián Ruiz, Nico Williams en Dani Olmo stelden orde op zaken: 4-1.

Spanje kwam als enige land foutloos de groepsfase door en trof zondagavond dé verrassing van het toernooi, Georgië. Die verrassing werd na achttien minuten nog wat groter toen de ploeg van bondscoach Willy Sagnol op voorsprong kwam. Een voorzet caramboleerde via het been van Robin Le Normand in het Spaanse doel. Het was alweer de achtste eigen goal op dit EK.

Nog voor rust produceerde Spanje, dat veel de bal had, de niet onverdiende gelijkmaker. Rodri kreeg de bal voor zijn voeten en schoot raak. Álvaro Morata leek hinderlijk buitenspel te staan - een situatie die deed denken aan de afgekeurde goal van Xavi Simons tegen Frankrijk - maar dit keer gaf de arbitrage wel groen licht.

In de tweede helft beet Georgië zo nu en dan nog wel van zich af, maar het was te weinig om de Spaanse furie een halt toe te roepen. Ruiz kopte op aangeven van het zestienjarige wonderkind Lamine Yamal de 2-1 binnen, gevolgd door een prachtige treffer van Williams én de 4-1 van invaller Olmo.

Spanje staat daardoor in de kwartfinale van het EK, waarin nu Duitsland wacht. Het duel tussen de twee landen die tot nu toe de beste indruk maken belooft een hoop spektakel. Voor EK-debutant Georgië rest een kater, maar is vooral applaus op zijn plaats.