VP België-hoofdredacteur Slingers over Frankrijk - België

'Doemdenken' in België op D-Day: 'Kans klein dat we nog lang meegaan op het EK'

1 juli om 13:00

Het is D-Day voor België, dat maandagavond in de achtste finales van het EK tegenover Frankrijk staat. De aanloop van de Rode Duivels richting de kraker in Düsseldorf is behoorlijk onrustig geweest. Volgens Daan Slingers, hoofdredacteur van de Belgische editie van VoetbalPrimeur, is het vertrouwen bij onze zuiderburen dan ook verre van groot.

België kende met zes zeges en twee gelijke spelen een goede EK-kwalificatie, die overigens wel overschaduwd werd door de vreselijke aanslag in Brussel op 16 oktober, de avond van België - Zweden. Ook de twee oefenwedstrijden voor aanvang van het EK gaven hoop. "Daarin was België duidelijk beter dan de tegenstander (Montenegro en Luxemburg, red.)", vertelt Slingers, die een soortgelijk spelbeeld zag in de EK-openingswedstrijd tegen Slowakije.

"Tegen Slowakije was het van hetzelfde. België was gewoon beter en had moeten winnen. Maar onder meer Lukaku en Bakayoko lieten grote kansen liggen. Toen Lukaku toch twee keer scoorde, greep de VAR in, en het tegendoelpunt kwam er dan weer na een overbodige individuele fout van Doku."

België druipt af na de 0-1 nederlaag tegen Slowakije van 17 juni

Na de dramatische start tegen Slowakije werd er met 2-0 gewonnen van Oranje-opponent Roemenië, alvorens zich tegen Oekraïne een apathisch en doelpuntloos schouwspel voltrok. België verzekerde zich daarmee wel van de volgende ronde, maar sinds die wedstrijd wordt Tedesco overladen met kritiek. "De Rode Duivels kozen voor de match tegen Oekraïne voor de foute aanpak in de ogen van de fans. Als we de beide ploegen langs elkaar leggen, moet België dat eigenlijk eenvoudig kunnen winnen", stelt Slingers, die net als iedereen zag hoe captain Kevin De Bruyne zijn medespelers naar binnen dirigeerde toen fans van België begonnen te fluiten.

"Tedesco hinkte blijkbaar toch op twee gedachten. Dat werd niet gewaardeerd", aldus Slingers. "Het was teleurstellend, omdat je weet dat het zoveel beter kan. Plus het feit: de groepswinst lag voor het grijpen. Voor de match was het al duidelijk dat de Slowakije - Roemenië op een gelijkspel ging eindigen. Door groepswinst te laten schieten heeft iedereen in België het gevoel dat de makkelijke tabelhelft ons weer door de vingers glipt en de kans klein is dat we nog lang gaan meegaan op het EK."

Nu wacht dus vice-wereldkampioen Frankrijk. Fiducie in een zege is er nauwelijks. "Het is toch anders toen we Frankrijk in Rusland (halve finale 2018, red.) troffen. Toen leefde het land echt naar dat duel en hoopten we op een stunt. Nu is het meer doemdenken. Het lijkt wel of een (groot) deel van de fans zich al heeft neergelegd met de EK-uitschakeling. De Rode Duivels krijgen nu wel de ideale kans om de harten van de fans weer voor zich te winnen en te stunten."

Bijrol Bakayoko
Het voltooien van die stunt gaat Tedesco zeer waarschijnlijk proberen zonder Johan Bakayoko in de basiself. De vleugelaanvaller van PSV vertolkt tot dusver een bijrol op het EK, iets waar in Nederland meer verbazing over is dan in België. "Nee, in België is er minder hype over Bakayoko dan in Nederland heb ik het gevoel. PSV wordt een pak minder gevolgd dan de Spaanse en de Engelse competitie, waar de concurrenten (Lukebakio en Doku, red.) van Bakayoko spelen en het daar zeker niet onaardig doen."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!