Lessen van Koeman: dubbele problematiek bij Oranje, dubbel geluid over Blind

Zes lessen van Koeman: flinke trap op de rem, dubbele problematiek bij Oranje

1 juli om 16:50
Laatste update: 1 juli om 16:52

Bondscoach Ronald Koeman en Cody Gakpo hebben op de persconferentie van maandagmiddag vooruitgeblikt op het treffen met Roemenië in de achtste finale van het EK. Dit zijn de belangrijkste conclusies, daags voor de eerste knock-outwedstrijd van Oranje in Duitsland.

Koeman trapt op de rem
Het is al een aantal dagen het onderwerp van gesprek: ondanks dat het Nederlands elftal op de derde plek eindigde in Groep D, bevindt het zich aan 'de gunstige kant' van het EK-schema. Daar werd Koeman mee geconfronteerd op de persconferentie, maar de bondscoach wilde daar niets van weten. "Volgens mij hoorde je in 2021 ook dit soort geluiden over het schema. Toen kwam Oranje tegen Tsjechië en was het over. Dus laten we hier nou niet al te positief over zijn, ons verbeteren en zorgen dat we verder gaan."

Oranje heeft 'hele lange week' achter de rug
Precies een week na de nederlaag tegen Oostenrijk mag Oranje zich proberen te revancheren tegen Roemenië in de achtste finale. Als het aan Koeman lag, had het duel in de knock-outfase eerder plaatsgevonden. "Het was een hele lange week. Het liefst had ik het iets korter gezien, want zeven dagen tussen de laatste en deze wedstrijd is lang." Desondanks heeft elk nadeel zijn voordeel: Koeman heeft nu wel alle tijd gehad om een nieuwe blamage te voorkomen.

Tekst gaat verder onder de video

Nederlands elftal kampt met communicatieprobleem
Daags voor de wedstrijd tegen Roemenië ging het toch ook nog veel over de nederlaag die Oranje een week geleden leed tegen Oostenrijk. Koeman heeft daar één belangrijke les uit gehaald: de communicatie is op dit moment ondermaats bij het Nederlands elftal. "We moeten veel meer communiceren dan we deden. Met praten en goede communicatie kun je problemen oplossen in ruimtes die anders voor de tegenstander zijn", zo zei de bondscoach. Het is zeker niet de eerste keer dat Koeman dit probleem aanstipt. Toch heeft de oud-verdediger het tij wat dat betreft nog niet kunnen keren.

Middenveld om duidelijke reden een pijnpunt
Naast het communicatieprobleem, stipte Koeman op de persconferentie nog een ander pijnpunt aan: het wil nog niet vlotten op het middenveld van Oranje. Daar ziet Koeman een duidelijke reden voor. "We spelen met een heel nieuw middenveld. Dat geeft aanpassingen, ook voor de spelers achter en voor deze middenvelders", zo redeneerde de bondscoach. Wegens blessureleed zijn Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners, Marten de Roon, Mats Wieffer en Quinten Timber allemaal niet beschikbaar op het EK. Jerdy Schouten en Joey Veerman, die samen als centrale middenvelders begonnen tegen Oostenrijk, hebben bij elkaar opgeteld nog maar 21 interlands op hun naam staan.

Koeman laat dubbel Blind-geluid horen
Is Daley Blind nu een optie voor Koeman gezien de beschreven problemen op het middenveld? Daar laat de oud-international een dubbel geluid over horen. In gesprek met de NOS, vlak voor de persconferentie, liet Koeman nog weten niet mee te willen gaan in de suggestie dat Blind de kans moet krijgen op het middenrif. Op de persconferentie stelde de keuzeheer zich echter een stuk neutraler op, toen hij een soortgelijke vraag kreeg. "Of Daley daar een optie is? Hij is voor meerdere posities een optie."

Toekomstvragen blijven Koeman bespaard
Als Oranje dinsdag van Roemenië, de nummer 47 van de FIFA-ranking, verliest, dan is het een understatement dat de positie van Koeman aan een zijden draadje hangt. De kans is aanwezig dat zich dan een vergelijkbaar scenario voltrekt als in 2021, toen Frank de Boer de laan uit werd gestuurd na een nederlaag tegen Tsjechië in de achtste finale van het EK. Koeman kreeg op de afsluitende persconferentie echter geen vragen over zijn toekomst en een mogelijk ontslag. Dat zal na afloop van de wedstrijd tegen de Roemenen wel anders zijn, mocht Nederland ten onder gaan.