Van Basten geroemd om betoog over Oranje

Van Basten krijgt complimenten na fel Oranje-betoog: 'Smullen, wát een les'

1 juli om 21:19
Laatste update: 1 juli om 21:26

Marco van Basten wil precies weten wat er besproken is bij het Nederlands elftal na de nederlaag tegen Oostenrijk (2-3) van vorige week dinsdag. Louter vermelden dat er 'harde woorden' zijn gevallen, vindt de voormalig topspits en bondscoach simpelweg niet voldoende. Op X krijgt Van Basten complimenten voor zijn betoog. 

"Ze zeggen dat ze harde woorden hebben gesproken", begint Van Basten maandagavond bij NOS Studio Fußball. "Maar mijn vraag is: wat is er dan gezegd? Waar gaat het over? Ik hoor te vaak: we moeten harder werken, of we moeten meer ons best doen’ en we mogen volgende keer niet verliezen en al dat soort algemene uitspraken. Daar word ik niet veel wijzer van."

De analist en oud-speler van Ajax en AC Milan noemt vervolgens zaken waarover hij meer transparantie wil hebben. "Wat gaat er niet goed? Aan de bal, opbouw, hoe gaan we het doen? Als we de bal hebben, gaan we dan snel naar voren of opbouwen? Als we de bal niet hebben, gaan we verdedigen. Maar hoog of laag? Daar moet je zinnige dingen over kunnen zeggen."

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk schoof eerder deze week aan bij een persconferentie. Toen werden hem door NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg soortgelijke vragen gesteld. "Over die specifieke onderwerpen wilde hij niet te veel zeggen", reageert Stekelenburg, die weet dat het Nederlands elftal de exacte inhoud over de 'harde woorden' het liefst binnenskamers wil houden.

Complimenten voor Van Basten
Waar Van Basten de afgelopen weken nog weleens kritiek kreeg op zijn functioneren als analist, oogste hij met dit betoog juist lof. Op X, voorheen Twitter, krijgt de drievoudig Ballon d'Or-winnaar complimenten.