De Bruyne over EK-uitschakeling België

De Bruyne over 'Koeman-strijdplan' tegen Fransen: 'Je weet dat ze balbezit hebben'

1 juli om 22:27

Een paar dagen voor het duel van België met Frankrijk (1-0 verlies) riep de Belgische coach Domenico Tedesco zijn bepalende spelers Kevin de Bruyne, Romelu Lukaku en Jan Vertonghen bijeen om te praten over zijn nieuwe strijdplan, vergelijkbaar met de tactiek die Ronald Koeman tegen de Fransen bedacht. Dat vertelt De Bruyne na afloop van de Belgische EK-uitschakeling aan VoetbalPrimeur. 

Frans Raaijmakers
DÜSSELDORF

Tedesco koos voor een systeem met twee spitsen, namelijk oud-Vitessenaar Loïs Openda en Lukaku. Het devies: de bal aan de Fransen laten en loeren op de counter. Een strijdplan waarmee Oranje eerder Frankrijk op een doelpuntloos gelijkspel hield. "De coach legde het plan uit en vroeg Romelu, Jan en mij om de jongens mee te overtuigen van het plan", legt De Bruyne na afloop onder meer aan VoetbaPrimeur uit.

"We hebben het plan goed gevolgd. En dan weet je dat zij dus balbezit hebben. We hebben vrij goed verdedigd, zij waren enkel gevaarlijk met schoten buiten de zestien. Op de opmerking dat het spel flets was, antwoordde de middenvelder: "Het is moeilijk de bal bij te houden met de manier waarop we speelden, maar dat was ook niet de vraag."

De ontgoocheling is groot, zo vertelde De Bruyne, maar de positie van de coach staat volgens hem niet onder druk. "Uiteindelijk denk ik dat de ploeg tevreden is met de coach, met de manier van werken. Als de bond iets anders wil doen, is dat hun beslissing. Vanuit de ploeg heb ik niet gehoord dat er iets moet veranderen, voor mij is het geen thema."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van De Oranjekantine met zeventienvoudig international Tim de Cler!