Gakpo tegenover oude bekende van ADO

Gakpo tegenover oude bekende van ADO tegen Roemenië: 'Dat verraste me wel'

2 juli om 13:26

Andrei Ratiu staat dinsdagavond met Roemenië tegenover het Nederlands elftal, terwijl hij het ruim drie jaar geleden nog zwaar had bij ADO Den Haag. De rechtsback, die op het EK met blauw haar speelt, voelde zich eenzaam in de Hofstad.

Van augustus 2020 tot januari 2021 speelde Ratiu op huurbasis bij ADO. In totaal kwam de verdediger van Rayo Vallecano tot tien Eredivisie-duels bij de club die later dat seizoen degradeerde. "Het was mijn eerste ervaring in het buitenland als prof", blikt Ratiu in gesprek met de NOS terug op zijn tijd bij ADO. "Ik ging er alleen heen, zonder familie of vrienden om me heen. Het was moeilijk, helemaal op mezelf zijn in een omgeving met een ander klimaat en een vreemde taal. Maar ik heb er toch goede herinneringen aan."

Ruud Brood, die Ratiu als trainer meemaakte van ADO, spotte de rechtsback dit EK met blauw haar. "Dat verraste me wel even. Ratiu was een heel kalme jongen, die een beetje op zichzelf was in de groep. Het is in Den Haag ook niet eenvoudig om in de kleedkamer het hoogste woord te hebben... Er waren wat andere buitenlandse spelers toen, maar ook veel jongens uit Den Haag en omstreken. (...) Hij had een geweldige werkethiek. Hij was een voorbeeld met zijn winnaarsmentaliteit. Dat arbeidsethos heeft hem gebracht waar hij nu is. Voor tegenstanders was hij een lastige. Het worden ook met Cody Gakpo interessante duels."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!