Van Bommel trekt harde Oranje-conclusie

Van Bommel twijfelt aan kwaliteit Oranje: 'Spelers die bij hun club meevoetballen'

2 juli om 16:30

Mark van Bommel vindt dat het huidige Nederlands elftal te weinig spelers heeft die het verschil maken bij hun clubs. Heel anders was dat in 2010, zo stelt de oud-middenvelder bij L1 Sportzomer

"Ik heb voor het toernooi gezegd: het Nederlands elftal komt de poule door, en daarna heb je geluk nodig met de loting", begint Van Bommel. "En dat hebben we gehad. Als je Roemenië tegenkomt, en daarna Turkije of Oostenrijk. Normaal gesproken moet je dat halen. Dit elftal moet beter, en als je iets beter bent dan de laatste wedstrijd, dan win je van Roemenië."

Van Bommel was op het WK van 2010 basisspeler bij Oranje, dat onder leiding van Bert van Marwijk tot de finale reikte. De verschillen tussen die ploeg en het huidige Nederlands elftal zijn groot, vindt de oud-trainer van PSV en Royal Antwerp FC. "We speelden bijna altijd met hetzelfde elftal. Die hiërarchie was heel duidelijk. Bijna alle spelers waren beslissend bij hun eigen ploeg. Robben bij Bayern, Van Persie, Sneijder bij Inter. Nu heb je nog steeds discussie over wie er gaat spelen. Dat is een beetje het verhaal van dit elftal, dat het niet echt super vast is. Het zijn spelers die bij hun club meevoetballen."

Wellicht dat het in de toekomst nog bepalende voetballers worden, maar daar is volgens Van Bommel op dit moment nog geen sprake van. "Ze zijn op weg naar een grote speler te worden, maar op dit moment spelen ze mee. Reijnders speelt bij AC Milan mee. Misschien is dat over een jaar een ander verhaal", besluit Van Bommel, die denkt dat Oranje om die reden een minder grote kans heeft om ver te komen op het EK.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!