Van Hooijdonk kraakt uitleg van Koeman over Bergwijn

Van Hooijdonk beticht Koeman van vriendjespolitiek: 'We zijn hier op een EK...'

2 juli om 17:41
Laatste update: 2 juli om 17:50

Niet alleen de keuze om Steven Bergwijn op stellen, maar ook de verklaring van Ronald Koeman zorgt bij Pierre van Hooijdonk voor verbazing. De analist van de NOS vindt het vreemd dat Donyell Malen is gepasseerd voor het duel met Roemenië. 

Koeman verraste vriend en vijand door te kiezen voor Bergwijn als rechtsbuiten. In zijn interview bij de NOS legde hij uit dat de aanvoerder van Ajax aan de binnenkant moet gaan spelen. "Ik denk dat Malen dat ook goed kan", countert Van Hooijdonk. "We hebben hem ook vaak als centrumspits gezien. Als je dat kan spelen, en je kan aan de buitenkant spelen, dan is het in mijn optiek niet zo'n grote omschakeling om daar tussen te gaan lopen. Ik blijf het een hele verrassende keuze vinden, net als iedereen denk ik."

Koeman had het tijdens zijn verklaring voor de keuze om Bergwijn een basisplaats te geven ook over zijn eerste periode als bondscoach van Oranje. Toen maakte hij geregeld gebruik van de aanvaller. "Ik vind dat een slechte reden. We zijn hier op een EK, we zijn niet op een soort van afscheidstoernooitje waar je nog een paar oude vriendjes mee naar toeneemt omdat ze in het verleden belangrijke zaken voor je hebben gedaan."

Collega-analist Rafael van der Vaart vindt de keuze voor Bergwijn iets begrijpelijker. "Hij is mee, en het is ook niet zo dat de anderen de pannen van het dak spelen. Hij is fitter geworden, misschien is dit het moment."

"We hebben het in Qatar gezien met Van Gaal", vult Van Hooijdonk aan. "Die gokte ook op jongens die de vorm niet hadden. Uiteindelijk is dat ook niet goed uitgepakt. Ik heb het gevoel dat dit een beetje hopen is."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!