Oranje op rapport: Schouten en Gakpo blinken uit

Kwartfinalist Oranje op rapport: twee duidelijke uitblinkers, één onvoldoende

2 juli om 19:55

Het Nederlands elftal heeft zich ten koste van Roemenië geplaatst voor de kwartfinales van het EK. Goals van Cody Gakpo en Donyell Malen (tweemaal) maakten het verschil in München (0-3). VoetbalPrimeur geeft rapportcijfers aan twaalf internationals en de bondscoach.

Bart Verbruggen - 7: hij is nog geen Giorgi Mamardashvili (Georgië) of Diogo Costa (Portugal), maar Verbruggen hoort zeker bij de beste doelmannen op dit EK. Weer keepte de Oranje-doelman foutloos.

Denzel Dumfries - 7: in de eerste helft sloeg hij Hagi een gat in het hoofd, beukte hij Mogos uit de wedstrijd en gaf hij een paar halfbakken voorzetten, maar wat is Dumfries belangrijk in het aanvalsspel van Oranje. Hij blééf maar gaan.

Stefan de Vrij - 7: omdat Dumfries zo hoog stond, was De Vrij zowel centrumverdediger als rechtsback. In beide rollen voelt hij zich lekker. Hij was gevaarlijk bij corners, gaf enkele goede crosspasses en speelde beter dan Van Dijk.

Virgil van Dijk - 6: na de oorwassing tegen Oostenrijk kreeg Van Dijk bakken met kritiek over zich heen. Terecht? Ja. Toonde hij beterschap? Niet echt. Hij straalde opnieuw uit 'het allemaal wel even op te lossen'. Pech had hij met zijn kopbal op de paal.

Nathan Aké - 7: in Qatar was Aké de meest betrouwbare Oranje-international en in Duitsland is dat niet anders. De linksback verdedigde attent, zoals zijn ploeggenoten van hem gewend zijn. Dikke voldoende.

Jerdy Schouten - 8: een van de twee uitblinkers bij Oranje. Schouten speelde een ijzersterke wedstrijd en was belangrijk was met de voorassist bij de 0-1 van Gakpo. De voetbalintelligentie druipt ervan af bij de PSV'er. Een verademing.

Tijjani Reijnders - 7: het was nog niet zijn EK, maar in München gooide Reijnders de schroom van zich af. Sterk aan de bal, dynamisch en dominant aanwezig. Op deze Reijnders kan Oranje bouwen.

Xavi Simons - 6,5: aan zijn gezichtsuitdrukkingen is het niet te zien, maar het is duidelijk dat Simons zich als een vis in het water voelt in deze rol. Enige minpunt is dat hij alles, maar dan ook echt álles met rechts wil doen.

Steven Bergwijn - 7: Ajax-fans zullen zich afvragen waar deze Bergwijn het hele seizoen is geweest. De grote verrassing in de Oranje-basis speelde zeer verdienstelijk en vormde een goed tandem met Dumfries, tot hij in de rust werd gewisseld.

Memphis Depay - 5: tegen Oostenrijk wist hij zich te onttrekken aan de malaise, maar die opwaartse lijn wist Memphis niet door te trekken tegen de Roemenen. Zeer ongelukkig in de afronding en wat te denken van zijn corners...

Cody Gakpo - 8: met afstand de belangrijkste Oranje-aanvaller op dit EK. Zijn doelpunt - zoals Arjen Robben in zijn beste dagen - én assist maakten het verschil tegen Roemenië. Gakpo is nu gedeeld EK-topscorer.

Invallers
Donyell Malen - 7,5: viel bij de start van de tweede helft in voor de geblesseerde Bergwijn en tekende in de slotfase voor de bevrijdende 0-2 én 0-3, terwijl Oranje het eigenlijk al veel eerder had moeten beslissen. Malen slaapt vanavond in elk geval lekker.
Joey Veerman - x: viel na 68 minuten in voor Schouten en speelde te kort voor een beoordeling.
Micky van de Ven - x: viel na 68 minuten in voor Aké en speelde te kort voor een beoordeling.
Wout Weghorst - x: viel na 84 minuten in voor Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling.
Daley Blind - x: viel na 91 minuten in voor Memphis en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Ronald Koeman - 7,5: de kritiek na 'Oostenrijk' op Koeman was terecht, maar de bondscoach verdient credits voor de manier waarop hij Oranje liet voetballen tegen Roemenië. Ook zijn gedurfde keuze voor Bergwijn pakte goed uit.