Kieft rekent op halve finale Oranje: 'Anders hebben ze gefaald'

Kieft houdt hart vast tegen toplanden: 'Als Roemenië ertoe in staat is...'

3 juli om 23:49
Laatste update: 4 juli om 00:03

Mocht het Nederlands elftal er niet in slagen om de halve finale van het EK te bereiken, dan hebben Ronald Koeman en zijn mannen gefaald. Zo stelt Wim Kieft in zijn column in De Telegraaf.

"Wanneer het Nederlands elftal bij de loting van een kwalificatie voor het EK of WK stuit op Polen, Oostenrijk, Roemenië en Turkije, dan spreken we van een lekkere poule. Eigenlijk is Oranje dan al gekwalificeerd", aldus Kieft, die het niet meer dan normaal vindt dat de kwartfinale is bereikt. "Overspannen doen over het behalen van de kwartfinales van het EK voetbal is daarom niet op zijn plaats. Lukt het Nederland niet om de halve finale te halen ten koste van Turkije zaterdagavond in Berlijn, dan hebben bondscoach Ronald Koeman & co gefaald."

Wel is Kieft te spreken over de manier waarop Oranje tegen Roemenië voor de dag kwam. "Aan de andere kant was het tegen Roemenië een leuke, attractieve wedstrijd, die Nederland verdiend won. Want hoewel Oranje deze tegenstanders stuk voor stuk moet verslaan, kan je tegen niet zulke goede tegenstanders slecht spelen. Tegen Roemenië was het goed, fris en zag je dat de internationals elkaar goed konden vinden tussen de linies. Daar komt die knappe eerste goal van Cody Gakpo vandaan, van een geweldige bal van Jerdy Schouten."

"Tegelijkertijd waren de eerste vijftien minuten verontrustend", gaat Kieft verder. "Toen durfden die Roemenen het Nederlands elftal onder druk te zetten en kon de ploeg zich daar nauwelijks onderuit spelen. Te gemakkelijk is Oranje in zo'n situatie in problemen te brengen. Als Roemenië daartoe in staat is, dan hou je je hart vast als Nederland wordt geconfronteerd met een van de echte toplanden. Alleen sta je dan al wel in de EK-finale, want met Turkije en in mindere mate de winnaar van Engeland-Zwitserland heeft Oranje het bijzonder getroffen dit toernooi."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van De Oranjekantine met niemand minder dan Royston Drenthe!