Hake-voorganger, Oud-Ajacieden en vrije opties: tien potentiële Go Ahead-trainers

Potentiële Go Ahead-trainers: van bekenden van Ajax tot Hake-voorganger

5 juli om 16:10
Laatste update: 5 juli om 16:48

Go Ahead Eagles zoekt naarstig naar een nieuwe trainer, nu René Hake de overstap naar Manchester United gaat maken. De club uit Deventer zet in op een Nederlandse coach met ervaring. VoetbalPrimeur brengt de opties in kaart.

Officieel gezien is Hake nog altijd de trainer van Go Ahead, maar het is een kwestie van tijd totdat de overstap maakt naar Manchester. Daar wordt hij de assistent van Erik ten Hag. Go Ahead zoekt daardoor naar een nieuwe coach. Maurice Steijn was één van de kandidaten, maar de oud-trainer van onder meer ADO Den Haag, Sparta Rotterdam en Ajax bedankte voor de eer. Toch blijven er genoeg opties over voor Go Ahead, waarbij er onderscheid gemaakt wordt tussen de namen die al aan de club uit Deventer zijn gelinkt en trainers die ook het onderzoeken waard zijn voor de Eagles.

De genoemde opties

Alex Pastoor
Nadat Pastoor Almere City knap naar de Eredivisie loodste én daar hield, vond de coach het tijd voor een nieuwe uitdaging. Op dit moment is Pastoor nog altijd clubloos. In het Yanmar Stadion viel hij vooral op met zijn on-Nederlandse manier van spelen: Almere voetbalde vorig seizoen namelijk erg direct en fysiek, waar veel teams het lastig mee hadden. Mocht Go Ahead voor Pastoor gaan, dan is het niet ondenkbaar dat hij in Deventer voetbal wil spelen dat leuker is om naar te kijken. Bij de Eagles zijn immers meer middelen voor handen dan bij Almere.

Marcel Keizer
Ook de naam van Keizer is al gevallen bij Go Ahead. Na een lang avontuur bij Al Jazira en een korte periode bij het Saudische Al Shabab is Keizer nu al een klein jaar clubloos. De oud-trainer van Ajax en Sporting Portugal staat voor aanvallend voetbal, wat de supporters in de Adelaarshorst graag zien. Keizer heeft ook de ervaring die Go Ahead zoekt, al is de voormalig middenvelder al bijna vijf jaar niet meer in Europa actief geweest als trainer.

Philip Cocu
In november van vorig jaar stapte Cocu op bij Vitesse na teleurstellende resultaten. Uiteindelijk degradeerden de Arnhemmers. Edward Sturing kreeg de boel echter ook niet aan de praat bij de crisisclub, al werden de resultaten wel beter nadat duidelijk werd dat Vitesse niet meer in de Eredivisie actief zou zijn. Feit is in ieder geval dat Cocu zeker niet de grootste schuld heeft aan de degradatie. Verder voldoet de voormalig Oranje-international zonder meer aan de profielschets van Go Ahead, wat hem een interessante optie maakt. Cocu zou echter ook met PSV in gesprek zijn over een hereniging.

Mitchell van der Gaag
De assistent van Ten Hag staat officieel nog onder contract bij Manchester United, maar hij lijkt het kind van de rekening te worden van de komst van Hake en Ruud van Nistelrooij. Van der Gaag heeft in Nederland ervaring als eindverantwoordelijke bij Excelsior, NAC Breda en Jong Ajax, terwijl zijn bevindingen in Manchester ongetwijfeld ook goed zijn geweest voor zijn ontwikkeling. Technisch directeur Paul Bosvelt stelde recent echter dat de komst van Van der Gaag niet realistisch is.

Bas Sibum
Ook de naam van Sibum is al even gevallen als potentiële kandidaat voor Go Ahead. Met Roda JC was de oefenmeester afgelopen seizoen bijzonder dicht bij promotie naar de Eredivisie, iets wat aanvankelijk niet werd verwacht. Volgens RTV Oost ‘kijkt’ Go Ahead nu naar de komst van Sibum, ondanks dat De Stentor benadrukte dat hij niet in de profielschets van de Eagles past: afgelopen seizoen stond Sibum namelijk voor het eerst op eigen benen in het betaald voetbal.

Andere potentiële kandidaten

Kees van Wonderen
Na zijn vertrek bij sc Heerenveen heeft Van Wonderen nog geen nieuwe club gevonden. De man uit Bergen is de voorganger van Hake bij Go Ahead: hij wist met de club naar de Eredivisie te promoveren en een goed eerste seizoen te draaien op het hoogste niveau. Op papier zou een terugkeer van Van Wonderen daardoor geen gekke gedachte zijn.

Fred Rutten
Iemand die zonder meer over de nodige ervaring beschikt, is Rutten. Als trainer stond hij al aan het roer bij clubs als PSV, Feyenoord, FC Twente, Vitesse en RSC Anderlecht. Een jaar geleden vertrok Rutten als assistent in het kielzog van Van Nistelrooij bij PSV, hopend op een job als hoofdtrainer. Die kans heeft hij echter nog niet gekregen. Gaat Go Ahead een poging doen om daar verandering in te brengen?

Dick Schreuder
Op voorhand lijkt het moeilijk voor Go Ahead om de trainer van CD Castellón te strikken, maar het is zeker het proberen waard. Schreuder heeft zijn kwaliteiten nu al drie seizoenen op rij bewezen als trainer: hij hield PEC Zwolle bijna nog op miraculeuze wijze in de Eredivisie, wist direct te promoveren met De Blauwvingers en wist Castellón ook naar een niveau hoger te loodsen. Daarnaast kan Go Ahead als mooie springplank dienen voor Schreuder, die bekend staat om zijn innovatieve en aanvallende manier van spelen. Mogelijk zet de oefenmeester wel in op een overstap naar een grotere club, als hij ervoor kiest om te vertrekken uit Spanje.

John Heitinga
Recent was de oud-verdediger nog dicht bij een overstap naar FC Nordjsaelland, één van de grootste clubs van Denemarken. De Denen kozen echter voor een ander, waardoor Heitinga na een seizoen als assistent van West Ham United nu nog beschikbaar is. De oud-trainer van Ajax heeft alleen niet de ervaring die Go Ahead zoekt.

John van 't Schip
Iemand die wel al over de nodige bagage beschikt, is Van ’t Schip. Vorig seizoen stapte hij nog in bij Ajax in een roerig jaar, waar hij de vijfde plek uit het vuur wist te slepen. Van ’t Schip is geen innovatieve trainer, maar mogelijk wel iemand die voort kan borduren op het werk van Hake. Zo’n soort trainer lijkt Go Ahead ook te zoeken.