Spanje dompelt Duitsland diep in verlenging in rouw

Spanje naar halve finale EK: gastland Duitsland verliest diep in verlenging

5 juli om 20:37

Spanje heeft na een spectaculaire ontknoping de halve finale van het EK bereikt. De Spanjaarden dompelden gastland Duitsland in de absolute slotfase van de verlenging in diepe rouw: 2-1. 

Spanje en Duitsland maakten tot dusver misschien wel de beste indruk van alle favorieten, waardoor het duel op voorhand als een finale werd bestempeld. De Spanjaarden kregen al na één minuut de eerste serieuze kans. Alvaro Morata legde klaar voor Pedri, die in de handen van Manuel Neuer schoot. Het bleek al snel het enige wapenfeit van de spelmaker, die na een overtreding van Toni Kroos geëmotioneerd vervangen werd door Dani Olmo.

Duitsland speelde duidelijk met het mes tussen de tanden, want na dertien minuten moest ook Olmo het ontgelden. Antonio Rüdiger vloerde de invaller en moest dat bekopen met een dure gele kaart. De pas zestienjarige Lamine Yamal eiste de vrije trap op, maar krulde naast. Spanje combineerde sowieso makkelijk in het eerste kwartier, maar na twintig minuten deed Die Mannschaft dan eindelijk van zich spreken. Unai Simon keerde een kopbal van Kai Havertz.

Langzaam maar zeker werden de Duitsers wat sterker in de stevige wedstrijd. Spanje bleef wel dreigend via Nico Williams, die zijn inzet in de korte hoek gekeerd zag worden. Daarna had Neuer wat moeite met een schot van Olmo, maar Morata profiteerde niet in de rebound. Aan de andere kant liet ook Duitsland nog een keer zijn tanden zien via een schot van Havertz, maar echt grote kansen bleven verder uit voor rust.

In de tweede helft kwam Spanje opnieuw sterk uit de startblokken. Morata draaide weg bij Tah en haalde vernietigend uit, maar zijn schot zeilde - tot opluchting van Neuer - over. Niet veel later was het wél raak. Lamine Yamal behield goed het overzicht en legde terug op Olmo, die de trekker overhaalde: 1-0. Die treffer leek Duitsland wel wat wakker te schudden en het tempo ging flink omhoog. 

Een uithaal van Robert Andrich, één van de Duitse invallers, werd goed uit de hoek getikt door Unai Simon, terwijl Dani Carvajal zich voor de kansrijke Havertz gooide. De eveneens ingevallen Niclas Füllkrug raakte zelfs de paal. De tijd begon daardoor te dringen voor Duitsland, dat op het randje van uitschakeling balanceerde. In de 89ste minuut was het dan eindelijk raak voor een invaller. Florian Wirtz schoof binnen op aangeven van Kimmich. Bijna ging het gastland er nog met de zege vandoor, alleen schoot Thomas Müller naast.

In de verlenging had Duitsland plots een overvloed aan aanvallende spelers en Spanje kon niet meer beschikken over Williams en Yamal, die gewisseld waren om de voorsprong te verdedigen. Desondanks nam La Roja het initiatief. De grootste kans was evenwel voor doelpuntenmaker Wirtz, die net naast schoof. Heel Duitsland schreeuwde na de kantwissel om een penalty, nadat Musiala de bal op de uitgestoken arm van Cucurella schoot, maar de arbitrage negeerde het.

Ondertussen vloeiden de krachten steeds meer weg, waardoor de krachtmeting tussen de toplanden leek uit te draaien op strafschoppen. Daar dacht Spanje in de allerlaatste minuut anders over: Olmo gaf voor en Mikel Merino kopte raak: 2-1.