Zes lessen van Koeman: belangrijk verbeterpunt Oranje

Zes lessen van Koeman: belangrijk verbeterpunt Oranje, oproep van Dumfries

5 juli om 21:05

Ronald Koeman en Denzel Dumfries hebben vrijdagavond vooruitgeblikt op de clash van Nederland met Turkije in de kwartfinale van het EK. Dit zijn de belangrijkste conclusies, daags voor de krachtmeting in Berlijn.

Koeman heeft één twijfelgeval
Steven Bergwijn stond in de achtste finale tegen Roemenië verrassend in de basis. Voor de Ajax-speler waren het zijn eerste minuten op het EK. Of hij zaterdag tegen de Turken weer van de partij is, is echter de vraag. Hij heeft last van zijn knie. 

"We houden een slag om de arm. Hij heeft getraind en we wachten af wat de reactie daarop is. Zaterdagmorgen bij de activatietraining nemen we een beslissing", zei Koeman. Bergwijn werd tegen Roemenië afgelost door Donyell Malen, die twee keer scoorde. De Borussia Dortmund-aanvaller heeft dan ook goede papieren om te starten, mocht Bergwijn niet op tijd fit zijn. De zieke Ian Maatsen ontbreekt in ieder geval.

'Geen Oostenrijk 2.0'
Het vertrouwen in Oranje is weer helemaal terug na de overtuigende zege op Roemenië (3-0). Ook Koeman zelf doet de nederlaag in de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk af als een incident. De bondscoach verwacht geen 'Oostenrijk 2.0', liet hij desgevraagd weten. "Om tot een goede wedstrijd te komen, moeten we niet eerst een slechte wedstrijd nodig hebben", benadrukt hij.

"We begonnen erg goed tegen Polen en met een gelijkspel tegen Frankrijk. We hadden een slechte dag tegen Oostenrijk. De laatste wedstrijd haalden we op voetbalgebied een goed niveau. Als we dat niveau kunnen behouden dan kunnen we een heel goed toernooi spelen...", aldus Koeman.

Koeman grapt met Driessen
Het is altijd uitkijken naar de vragen van Valentijn Driessen. Ditmaal verwees De Telegraaf-verslaggever naar de kraker tussen Duitsland en Spanje. Bondscoach Luis de la Fuente van La Roja besloot sterspelers Nico Williams en Lamine Yamal te wisselen om de voorsprong te verdedigen, maar dat dreigde even mis te gaan toen Florian Wirtz toch de 1-1 maakte. Kan Koeman beloven dat hij dat niet zal doen? "Die bondscoach begrijp je ook niet?!", reageerde Koeman gevat.

Oranje traint extra op hoekschoppen
Het Nederlands elftal besteedde de afgelopen dagen extra aandacht aan hoekschoppen. Tegen Roemenië kreeg Oranje liefst dertien corners, maar daar werd geen succes mee behaald. Dat moet beter, vindt ook Koeman. "We hebben genoeg goede koppers, maar die corners kunnen we bij momenten beter nemen inderdaad. Daar hebben we ook over gesproken."

Vooral de hoekschoppen van Memphis Depay werden op sociale media bekritiseerd. Hij legde negen keer aan, zonder dat koppers als Virgil van Dijk, Stefan de Vrij en Nathan Aké wisten te profiteren.

Dumfries niet met de handrem
Denzel Dumfries zal zich niet inhouden tegen Turkije, hoewel hij bij een gele kaart geschorst is voor een eventuele halve finale. "Op het moment dat het fluitsignaal gaat, ben ik daar niet meer mee bezig", benadrukt de rechtsback. Ook Joey Veerman, Jerdy Schouten en Donyell Malen staan op scherp bij Nederland.

Oproep Dumfries aan Oranje-fans, Koeman wil Turken stil krijgen
Denzel Dumfries hoopt dat de Oranje-supporters zich laten gelden in Berlijn, aangezien de Turkse fans vaak erg luidruchtig zijn. Ronald Koeman ziet nog wel een andere oplossing om de Turken stil te krijgen. "We hebben ervaring met spelen tegen Turkse clubs. Er is dan altijd een geweldige sfeer. We zeiden altijd dat je de bal moet hebben. Dan worden ze vanzelf stil."