Van Basten over schorsing Demiral

Van Basten uit kritiek op UEFA: 'Turken zouden de eerste moeten zijn die schorsen'

5 juli om 23:12
Laatste update: 5 juli om 23:51

Marco van Basten vindt het raar dat Merih Demiral is geschorst voor het gebaar dat hij maakte na zijn goal tegen Oostenrijk in de achtste finale op het EK. In Turkije staat het gebaar bekend voor De Grijze Wolven, een rechts-nationalistische groepering.

De UEFA besloot Demiral na het gebaar voor twee duels te schorsen. De verdediger mist daardoor de kwartfinale van het EK tegen het Nederlands elftal en een mogelijke halve finale tegen Engeland of Zwitserland. Van Basten begrijpt niets van de beslissing van de Europese voetbalbond. "Ik vind het wel raar dat ze hem schorsen", aldus de oud-voetballer bij Studio Fußball op NPO1.

"Zouden de Turken, mits ze een gevoel hebben van 'dit kan niet', niet de eerste moeten zijn om te schorsen?", vervolgt Van Basten. "Wie is de UEFA om te zeggen: dit mag je niet doen. Nu laat je juist de politiek weer meespelen, want je laat iemand schorsen. Dan zijn ze toch gewoon met politiek bezig? Ik vind het heel raar. Houd het bij het voetbal."

Turkije hoopte de beslissing van de UEFA nog aan te vechten bij het CAS, maar dat was niet mogelijk. De verdediger zal dus niet aantreden tegen Oranje