Turkse voetbalbond kan niet in beroep: Demiral mist definitief duel met Oranje

Turkse voetbalbond kan niet in beroep: Demiral mist definitief duel met Oranje

5 juli om 18:28
Laatste update: 5 juli om 18:48

Merih Demiral moet definitief de kwartfinale tegen Nederland aan zich voorbij laten gaan. De Turkse voetbalbond was van plan om de schorsing van twee duels aan te vechten bij het sporttribunaal CAS, maar er is gebleken dat er geen beroep aangetekend kan worden tegen de uitsluiting van Demiral.

In artikel 63 van de statuten van de UEFA wordt door het CAS gesteld dat het geen jurisdictie heeft over zaken waarin een speler voor maximaal twee wedstrijden of maximaal een maand is geschorst. 'Aangezien het beroep en de aanvraagprocedure bij het CAS geblokkeerd zijn voor straffen van minder dan drie wedstrijden, ontnam de schorsing van twee wedstrijden ons ook het recht om in beroep te gaan. Deze bevooroordeelde en onrechtvaardige beslissing heeft onze hele natie diep teleurgesteld', schrijft TFF-voorzitter Mehmet Büyükeksi in een verklaring.

Demiral werd door de UEFA geschorst voor twee wedstrijden na het brengen van de omstreden 'wolvengroet', die in sommige landen is verboden. Het gebaar is een symbool van de extreemrechtse groepering Grijze Wolven. Na afloop stelde de verdediger dat er geen politieke boodschap achter het gebaar zat. "Ik zag mensen in het stadion die ook dit gebaar maakten."

Door de UEFA worden politieke uitingen verboden en zodoende werd er een schorsing van twee duels opgelegd aan Demiral. De Turkse voetbalbond wilde in beroep gaan tegen deze schorsing bij het CAS, maar er is gebleken dat dit niet mogelijk is.

De kwartfinale tussen Nederland en Turkije op het EK begint zaterdagavond om 21.00 uur. De winnaar van dat duel neemt het op tegen Engeland of Zwitserland in de halve finale. Mochten de Turken ten koste van Oranje doorgaan, mist Demiral ook de halve eindstrijd.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje vanuit Berlijn!